Kukan: Krajina zo strednej Európy sa stane stredom Európy

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 16:15 • 2 min
Kukan: Krajina zo strednej Európy sa stane stredom Európy

BRUSEL - Slovensko od svojho vstupu do EÚ vyzrelo a môže byť hrdé na svoje úspechy. Uviedol to dnes slovenský europoslanec a bývalý šéf diplomacie SR Eduard Kukan pri príležitosti začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

"Toto predsedníctvo musí potvrdiť európsky postoj Slovenska. Krajina zo strednej Európy sa stane stredom Európy," skonštatoval Kukan, ktorý je v Európskom parlamente členom výboru pre zahraničnú politiku. Dodal, že slovenské predsedníctvo prichádza dvanásť rokov po tom, ako Slovenská republika vstúpila do Európskej únie.

 

"Od roku 2004 Slovensko vyzrelo, je hrdé na svoje úspechy a cení si svoje miesto v srdci Európy," uviedol poslanec.

 

Podľa jeho slov Slovensko predstavuje presne to, čo EÚ potrebuje: politickú vyspelosť, neochvejný európsky postoj a dôveru v budúcnosť. Zdôraznil, že SR je v silnej pozícii, aby viedla Radu EÚ a upriamila pozornosť na hodnoty a výhody plynúce z členstva v EÚ.

 

"V týchto ťažkých časoch musíme vedieť, čo chceme. Musíme zlepšiť vnútorné fungovanie Európy pre jej občanov a stať sa silnejšími na svetovej scéne. Žiaľ, brexit zatienil začiatok slovenského predsedníctva. Mali by sme však zohrávať úlohu čestného sprostredkovateľa, vyrovnať sa so súčasnou situáciou a nájsť riešenie, ktoré prinesie to najlepšie pre 27 členských štátov EÚ," uviedol Kukan. Dodal, že SR bude podporovať dobre fungujúcu Európsku úniu, ktorá háji záujmy všetkých svojich členov, veľkých i malých.

 

"Slovensko môže pomôcť EÚ opätovne získať sebadôveru v jej vzťahoch so zvyškom sveta. Naše predsedníctvo ponúka možnosť napredovať v procese rozširovania na západnom Balkáne a priniesť novú motiváciu a pohľad na vzťahy so širším susedstvom," vyjadril svoj názor. Slovensko by podľa neho malo využiť svoje skúsenosti z integračného procesu a svoj pozitívny prístup k svojim najbližším susedom na dosiahnutie skutočného pokroku v oblasti vízovej liberalizácie a pokračovania rokovaní s kandidátskymi krajinami EÚ.

 

Na otázku TASR, či brexit nepredstavuje potenciálnu hrozbu pre rozpad EÚ v podobe ďalších podobných referend, Kukan priznal, že v členských krajinách únie existujú silné politické kruhy, ktoré majú záujem na rozpade únie. Zároveň však vyjadril presvedčenie, že podobné referendá by v ďalších členských krajinách "neprešli".

 

"Každé také referendum polarizuje spoločnosť. Situácia je napätá a namiesto toho, aby sa ľudia zaujímali o to, čo prináša dobré veci, tak by viedli kampaň, kde sa vyťahujú všelijaké negatívne veci. To je také otrávenie ovzdušia, znepokojovanie ľudí rôznymi otázkami, ktoré naozaj nie sú dôležité alebo rozhodujúce pre ich život," opísal situáciu Kukan.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona