Kukan je druhým najvplyvnejším človekom v EP pri politike rozširovania EÚ

NETKY.SK • 21 September 2016, 18:44 • 2 min
Kukan je druhým najvplyvnejším človekom v EP pri politike rozširovania EÚ

BRUSEL - Bývalý šéf slovenskej diplomacie a europoslanec Eduard Kukan je druhou najvplyvnejšou osobou v Európskom parlamente (EP), ktorá pracuje v rámci susedskej politiky a politiky rozširovania EÚ. Rebríček vplyvu europoslancov v tejto oblasti zostavila bruselská mimovládna organizácia VoteWatch Europe, mapujúca činnosť členov zákonodarného zboru EÚ.

slovakia

left justify in out

VoteWatch Europe vo svojej správe z 12. septembra upozornila, že hoci sa väčšina europoslancov špecializuje na vzťahy medzi EÚ a konkrétnymi krajinami, existujú aj poslanci, ktorí majú vplyv na politiku susedstva a rozširovania ako celok. Medzi 25 najvplyvnejšími poslancami v tejto oblasti sa slovenský europoslanec Kukan ocitol na druhom mieste rebríčka.

 

Najvplyvnejším v tejto oblasti je podľa VoteWatch taliansky poslanec Pier Antonio Panzeri zo skupiny socialistov a demokratov (S&D). Je šéfom Delegácie EP pre krajiny Maghrebu a zohráva dôležitú úlohu pri formovaní politiky únie voči severnej Afrike. Vypracoval správy o rámcových dohodách EÚ s Alžírskom a Tuniskom a je spoluautorom správy o postoji EP k európskej susedskej politike.

 

Kukan, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničné vzťahy a členom frakcie európskych ľudovcov, v tejto oblasti zavážil aj vďaka funkcii šéfa Delegácie pri Parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ – Srbsko. VoteWatch ocenil aj to, že pre EP vypracoval správu o revízii európskej susedskej politiky, ako aj správu o nástroji pre európske susedstvo na obdobie 2014-2020.

 

Na ďalších popredných priečkach sa v tomto rebríčku ocitli britský konzervatívny poslanec Charles Tannock (člen skupiny Európski konzervatívci a reformisti), špecialista na vzťahy EÚ s Čiernou Horou, nezávislý rumunský poslanec Cristian Dan Preda, ktorý je odborníkom na vzťahy únie s Bosnou a Hercegovinou, či slovinský liberálny europoslanec Ivo Vajgl, ktorý je aktívny najmä pri správach o Macedónsku a ktorý vypracoval aj výročnú správu o integračnom pokroku tejto krajiny.

 

Po prvej "päťke" najvplyvnejších europoslancov z hľadiska susedskej politiky EÚ nasleduje rakúska poslankyňa zo skupiny Zelených a podpredsedníčka EP Ulrike Lunaceková, ktorá je tiež podpredsedníčkou Delegácie EP pre Bosnu a Hercegovinu a Kosovo, a slovinská poslankyňa Tanja Fajonová (S&D), zaoberajúca sa vízovými otázkami vo vzťahu k Moldavsku a Kosovu.

 

Desiatku najvplyvnejších eurozákonodarcov v susedskej politike uzatvára nemecký poslanec a šéf Výboru pre zahraničné veci Elmar Brok, ktorý bol ocenený za kľúčovú úlohu pri koncipovaní a definovaní politiky rozširovania EÚ počas obdobia dlhšieho ako desať rokov, ďalší nemecký europoslanec David McAllister, za správu o pokroku Srbska a činnosť v oblasti vzťahov EÚ s Kosovom a Azerbajdžanom, a chorvátsky poslanec Andrej Plenkovič, šéf Delegácie EP pre Ukrajinu a podpredseda Výboru pre zahraničné veci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona