Kukan: Európska komisia si stanovila za prioritu riešiť rozdiely v dôchodkoch

NETKY.SK • 11 December 2014, 13:28 • 2 min
Kukan: Európska komisia si stanovila za prioritu riešiť rozdiely v dôchodkoch

Brusel 11. decembra (TASR) – Nová Európska komisia si za jednu zo svojich priorít stanovila aj riešenie veľkých rozdielov medzi dôchodkami jednotlivých krajín Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

"Je to prvý krok k tomu, aby sa tieto pálčivé otázky začali riešiť, pretože výška dôchodkov priamo ovplyvňuje kvalitu života seniorov a zároveň umožňuje aj ich zneužívanie a týranie," uviedol slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan (SDKÚ-DS) po skončení konferencie o problémoch starších ľudí v krajinách EÚ.

 

Uskutočnila sa začiatkom tohto týždňa v priestoroch Európskeho parlamentu v Bruseli. Europoslanec Kukan ju inicioval a prevzal nad ňou záštitu. Na konferenciu pozval aj niekoľko ďalších kolegov poslancov vrátane ďalšieho slovenského poslanca Branislava Škripeka (OĽaNO). Na rokovaní sa zúčastnili zástupcovia seniorov z Belgicka, Bulharska, Grécka, Írska, Portugalska, Slovinska a Talianska. Slovenskú delegáciu viedla Ľubica Gálisová, prezidentka Fóra pre pomoc starším, ktoré združuje takmer 300 individuálnych a kolektívnych členov, organizácií  a jednotlivcov, poskytujúcich služby a pomoc starším občanom. 

 

Kukan vysoko vyzdvihol diskusiu o problémoch starších ľudí, ktorá podľa neho bola kritická, ale konštruktívna. Účastníci predstavovali dobrú vzorku z celej Európy. Nielen že konkrétne poukázali na mnohé negatívne javy, ako napríklad zlé zaobchádzanie so staršími ľuďmi, ale aj na existenciu diskriminácie na základe veku, čo je všeobecný problém v rámci celej Európy. Dôležité je, že si ju mohli priamo vypočuť aj viacerí poslanci Európskeho parlamentu, dodal. 

 

"Konferencia splnila očakávania. Dostali sme od zástupcov seniorov návrhy, v čom by sme im ako poslanci EP mohli pomôcť. Povedali nám čo očakávajú, aby sme presadzovali v Európskej komisii, ktorá má legislatívnu iniciatívu. A preto si cením, že to bolo v takom otvorenom a pozitívnom duchu," uzavrel Kukan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona