Kukan: EÚ môže prežiť a prinášať výhody svojim občanom, ak bude jednotná

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 11:25 • 2 min
Kukan: EÚ môže prežiť a prinášať výhody svojim občanom, ak bude jednotná

BRATISLAVA - Európska únia môže prežiť a prinášať výhody svojim občanom, keď bude jednotná. Pred poslancami Národnej rady SR to dnes vyhlásil europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS), podľa ktorého na tomto treba budovať vzťahy vo vnútri Únie aj navonok.

slovakia

left justify in out

Slováci podľa Kukana stále celkom nechápu, že Brusel nie je Bratislave taký vzdialený. "Bratislava je Brusel a Brusel je Bratislava. Považujem za dôležité to povedať, lebo sme členmi roky a ešte si to tu veľa ľudí neuvedomuje," povedal Kukan, ktorý odmieta reči o diktáte Bruselu.

 

Poukázal na súvis nedôvery ľudí a kríz, ktorým čelila a čelí Únia. Zdôraznil potrebu stability, ocenil slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré považuje za úspešné. Hovoril aj o integrácii Únie, ktorá musí byť podľa Kukana postavená na jasných pravidlách a kritériách. Upozornil aj na otázky migrácie, ktoré by sme podľa Kukana nemali zužovať len na tie bezpečnostné.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) zdôraznil, že pri debate o budúcnosti Únie treba zdôrazňovať, že je v záujme občanov SR byť v Únii. "Je záujmom slovenských občanov, aby stratili možnosť pracovať, študovať a žiť v ktorejkoľvek krajine Únie? Je v záujme našich občanov, aby slovenské firmy stratili prístup k spoločnému trhu? Je v ich záujme, aby sme sa odstrihli od najúspešnejšieho ekonomického projektu v ľudskej histórii, ktorý priniesol nášmu kontinentu obdobie stabilitu, prosperity a mieru? Určite nie," zdôraznil Štefanec.

 

Hovoril o potrebe podpory malých a stredných podnikateľov, poukázal na nezmyselnosť daňových licencií. Výzvou je tiež digitalizácia, jednotný digitálny trh. Digitalizácia je podľa Štefanca spätá aj so vzdelávaním. Aj na Slovensku preto podľa Štefanca treba zreformovať školstvo. Zdôraznil aj ochranu schengenských hraníc. V bezpečnostnej otázke poukázal na potrebu spolupráce tajných služieb a boj proti kyberútokom.

 

Europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) by rád žil v Únii, v ktorej sa ani Slováci nebudú hanbiť hovoriť, že sú Európania. Mikolášik si uvedomuje, že Únia možno nie je dokonalá pre všetkých. "Ale je to podľa neho "stále najlepší projekt, aký sme tu kedy mali," povedal. Treba podľa neho bojovať za plnohodnotný život ľudí. Aj on odmieta reči o bruselskom diktáte a zdôrazňuje výhody Únie. "Nespochybniteľnú krásu Únie predstavuje, že ide o celok, v ktorom každý hlas bude vypočutý," poznamenal.

 

Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) poukázala na nerovnosť v odmeňovaní a dôchodkoch. Pripomenula boj proti chudobe. Záborská zopakovala, že sa zameriava na ženy a rodinu, ako aj na humanitárnu pomoc. Aj Záborská poukázala na dôležitosť stability a jednoty Únie. "Pre európske národy je spoločná cesta jedinou alternatívou," vyhlásila. Pri otázkach, či by Slovensko malo byť súčasťou jadra Únie, dodala, že to bude znamenať aj presun ďalších kompetencií do Bruselu.

 

"Znamená to preniesť ďalšie suverénne právomoci do Bruselu, znamená to súhlasiť s vytvorením európskeho ministerstva financií a povýšením úradu vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku na úroveň ministerstva zahraničných vecí," vymenovala europoslankyňa.

 

Možno to bude podľa jej slov znamenať aj súhlas s vytvorením spoločnej európskej armády, spravodajskej služby alebo permanentný prerozdeľovací mechanizmus utečencov. "A to sú len niektoré z tém, ktoré sa v súvislosti s hlbšou integráciou otvoria. Je najvyšší čas, aby sme o nich začali hovoriť aj na pôde Národnej rady," vyzvala. Pripomenula, že Európska komisia dala na stôl svoju bielu knihu o budúcnosti. "Prečo by slovenská vláda nemohla dať na stôl svoju vlastnú bielu knihu o budúcnosti Slovenska v EÚ?" položila otázku Záborská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies