Kukan: Dúfam, že mierová dohoda z Minska ukončí krviprelievanie na Ukrajine

NETKY.SK • 12 Február 2015, 16:07 • 2 min
Kukan: Dúfam, že mierová dohoda z Minska ukončí krviprelievanie na Ukrajine

BRUSEL/ŠTRASBURG - Dohoda, ktorú v noci na dnes uzavreli účastníci rokovaní vo formáte normandskej štvorky v Minsku, prišla obrazne v hodine dvanástej. Uviedol to dnes pre TASR slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kukan, ktorý je členom parlamentného výboru pre zahraničné veci, privítal dohodu o prímerí a zastavení bojov na Ukrajine.
     

"Dohoda v Minsku prišla obrazne v hodine dvanástej. Celá Európa si uvedomuje, aké dôležité je dosiahnutie prímeria a ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny. Dúfam, že táto dohoda prispeje k ukončeniu bojov a ďalšieho krviprelievania. V tomto konflikte nie je nikto víťazom a nikto porazeným," pripomenul Kukan.
     

Poslanec zdôraznil, že Ukrajina má pred sebou dlhú cestu k obnoveniu stability a mieru, v ktorej ju Európania budú musieť podporiť.
     

Kukan ocenil, že v dohode o prímerí sa nachádza aj ustanovenie o stiahnutí ťažkých zbraní, o stanovení demarkačnej línie a o prijatí ústavnej reformy na Ukrajine, ktorá určí budúci štatút Doneckej a Luhanskej oblasti.
     

Dôležité je podľa jeho slov, aby Ukrajina v súvislosti s dohodou prevzala plnú kontrolu nad svojimi hranicami s Ruskom do konca roka, aby došlo k odzbrojeniu všetkých zahraničných vojakov a nelegálnych skupín a tiež aby sa zabezpečilo prepustenie všetkých väzňov a rukojemníkov.
     

Kukan v tejto súvislosti pripomenul, že od prepuknutia nepokojov v apríli 2014 zahynulo na Ukrajine viac ako 5000 ľudí a zranenia utrpelo vyše 10.300 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona