Kukan: Do boja proti Islamskému štátu sa treba zapojiť bez váhania

NETKY.SK • 6 Október 2014, 10:46 • 2 min
Kukan: Do boja proti Islamskému štátu sa treba zapojiť bez váhania

BRATISLAVA - Do boja proti Islamskému štátu, ktorý ovláda rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, by sa malo Slovensko podľa europoslanca Eduarda Kukana zapojiť bez váhania.

slovakia

left justify in out

"To, čo robí Islamský štát, je barbarstvo nevídaných rozmerov, hádam nikto na svete nenájde pochopenie pre to, čo robia. Aj keby to bol symbolický príspevok, nemali by sme váhať a mali by sme sa čo najskôr pripojiť k aliancii štátov, ktoré sa v tomto angažujú," povedal bývalý minister zahraničných vecí agentúre SITA. Do Iraku podľa Kukana netreba posielať vojakov, účinná by bola aj potravinová pomoc či poskytnutie hygienických potrieb.

 

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák ešte 11. septembra vyhlásil, že k porážke islamských radikálov chceme prispieť aj my. Ako konkrétne má Slovensko pomôcť, je už podľa Lajčáka vecou ministerstva obrany. Rezort obrany už viac než tri týždne odpovedá, že stále zvažujú možnosti, ako vojensky Iraku pomôcť. 

 

Islamský štát už obsadil rozsiahle územie v Sýrii aj na severe Iraku, kde vyhlásil islamský kalifát. Koalícia na čele so Spojenými štátmi letecky útočí proti pozíciám Islamského štátu v Iraku už skoro dva mesiace. Okrem leteckých útokov poskytuje aj vojenskú pomoc a výcvik a podieľa sa na distribúcii humanitárnej pomoci. Medzinárodné spoločenstvo požiadala o pomoc iracká vláda, ktorá sama nedokázala zastaviť postup sunnitských povstalcov. České ministerstvo obrany napríklad oznámilo podpísanie dohody s Irakom o poskytnutí výcviku 31 pilotom vrtuľníkov irackých vzdušných síl. Školenie plánujú otvoriť začiatkom roka 2015 v Pardubiciach a malo by trvať 12 mesiacov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona