Kukan aj Škripek vnímajú zrušenie vízovej povinnosti pre Ukrajinu ako pozitívum

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 15:29 • 2 min
Kukan aj Škripek vnímajú zrušenie vízovej povinnosti pre Ukrajinu ako pozitívum

BRATISLAVA - Európsky parlament dnes schválil nariadenie o liberalizácii vízového režimu pre Ukrajinu, ktoré je výsledkom dohody poslancov s Radou ministrov EÚ. Za istých podmienok tak ukrajinskí občania budú môcť už čoskoro cestovať do Únie bez víz.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec Eduard Kukan (EPP) je rád, že po dvojročných negociáciách udelí EÚ Ukrajine bezvízový režim. „Naši susedia potrebujú v týchto ťažkých časoch našu pomoc a podporu. Bezvízový styk je dlho očakávaným a jasným signálom z našej strany," uviedol Kukan. Branislav Škripek (ECR) pozitívne vníma veľké úsilie Ukrajiny na postupné zmeny krajiny k európskym štandardom. „Ukrajina je náš sused nielen geograficky, ale aj kultúrne, a preto podporujem zrušenie vízovej povinnosti pre držiteľov biometrického pasu na súkromné a pracovné cesty, bez práva pracovať v členskej krajine EÚ," uviedol Škripek.

Ukrajinskí občania, ktorí sú držiteľmi biometrických pasov, budú môcť vstúpiť na územie EÚ na maximálne 90 dní v rámci 180-dňového obdobia za účelom dovolenky, návštevy príbuzných, priateľov či služobnej cesty, nie však zamestnania v rámci Únie. Oslobodenie od vízovej povinnosti sa vzťahuje na pobyty na území Únie s výnimkou Írska a Spojeného kráľovstva, ako aj na cesty na Island, do Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska.

„Ukrajina splnila všetky kritériá, takže zrušenie vízovej povinnosti je namieste," uviedla spravodajkyňa Mariya Gabriel (EPP, BG) dodávajúc, že zrušenie vízovej povinnosti je „ďalším veľmi silným signálom, že Ukrajina je pre Európsku úniu kľúčovým partnerom v rámci Východného partnerstva".

Na vstup do platnosti musia novú legislatívu schváliť oba zákonodarné zbory Únie. Po Európskom parlamente, ktorý ju podporil pomerom hlasov 521 (za): 75 (proti): 36 (zdržalo sa hlasovania), ju tak musí ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Občania Ukrajiny by tak mohli cestovať na územie Únie bez víz už v júni.

Únia pred liberalizáciou vízového režimu pre občanov Ukrajiny posilnila takzvaný mechanizmus záchrannej brzdy, ktorý umožňuje rýchlu reakciu na výnimočné situácie v podobe okamžitého znovuzavedenia vízovej povinnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona