Kuffa chce bábiky upírky označovať ako nevhodné do 12 rokov

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 14:56 • 2 min
Kuffa chce bábiky upírky označovať ako nevhodné do 12 rokov

BRATISLAVA - Bábiky upírky a ďalšie hračky s hororovým motívom a morbídnymi prvkami by mali byť označené ako nevhodné pre deti do 12 rokov.

slovakia

left justify in out

Vo vystúpení v parlamentnej rozprave to uviedol poslanec hnutia OĽaNO Štefan Kuffa. Spolu so svojimi straníckymi kolegami Richardom Vašečkom a Erikou Jurinovou predložili pozmeňujúci návrh, v ktorom navrhujú, aby na podobných hračkách bolo varovanie, že môžu ohroziť psychický vývoj detí. Hračky, ktoré majú na sebe prvky ako stehy, krv, škrabance a "kusance" sa podľa Kuffových slov spájajú s temnotou, duchmi a strašidlami. Kuffa sa odvolával na tvrdenia detských psychológov a rodičov, podľa ktorých majú hororové hračky nevhodný vplyv najmä na dievčatá, ktoré pod ich vplyvom chcú vyzerať škaredo a znetvorene.

Návrhu trojice poslancov vyjadril podporu aj Viliam Novotný (SDKÚ-DS), avšak dodal, že žiadny zákon nemôže nahradiť usmernenie rodičov. Proti sa vyslovil iba Martin Poliačik zo SaS, ktorý si myslí, že podobné záležitosti nepatria do zákona. Legislatíva by podľa Poliačika nemala rodičom upierať možnosť vysvetliť vlastným deťom rozdiel medzi dobrom a zlom. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský s opozičným návrhom súhlasil, avšak podľa jeho slov zákon pojem "nevhodná hračka" nepozná. Doplnil, že prvoradým účelom predkladanej legislatívy je úprava chemického zloženia hračiek. Nevylúčil však, že sa témou nevhodnosti hračiek ešte ministerstvo hospodárstva bude zaoberať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona