Kudrin: Ruská vláda nebude schopná finančne podporovať štátne firmy

NETKY.SK • 16 September 2014, 09:29 • 2 min
Kudrin: Ruská vláda nebude schopná finančne podporovať štátne firmy

MOSKVA - Ruská vláda nebude schopná finančne podporovať štátne firmy, ktoré stratili prístup na západné kapitálové trhy. Dôvodom sú povinné vysoké výdavky štátu na sociálnu sféru. Uviedol to dnes bývalý minister financií Alexej Kudrin na konferencii zahraničných podnikateľov v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Západ uvalil na Rusko sankcie za jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Ruské firmy si tak nemôžu požičiavať peniaze na modernizáciu a ďalší rozvoj na západných kapitálových trhoch. Niektoré z nich, napríklad ropný koncern Rosnefť, sa preto obrátili na vládu so žiadosťou o pomoc.
      

Ruský premiér Dmitrij Medvedev minulý týždeň vyhlásil, že vláda podporovala a bude aj naďalej podporovať domáce firmy, ktoré zasiahli sankcie zo strany Západu, a to bez ohľadu na štruktúru ich vlastníkov. A súčasný minister financií Anton Siluanov v pondelok (15.9.) informoval, že Rusko vytvorí v budúcom roku protikrízový fond na pomoc firmám, ktorých sa dotkli sankcie. Fond by mal získať časť peňazí z nerealizovaných transferov pre dôchodkový fond.
      

Podľa Siluanova zastavenie finančných transferov do ruského dôchodkového fondu prinesie do rozpočtu navyše okolo 309 miliárd rubľov (6,26 miliardy eur). Celá suma do protikrízového fondu nepôjde, dodal Siluanov, no ruská vláda by mala okrem týchto peňazí ešte získať minimálne 100 miliárd rubľov ušetrených v tohtoročnom rozpočte.
      

Bude to už druhý rok po sebe, čo Moskva zastavila transfery financií do dôchodkového fondu, informovala agentúra Reuters. Z neho Kremeľ poskytuje príspevky ruským dôchodcom, niektorým invalidom a rodinám, ktoré prišli o živiteľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona