Kučová: Najkrajší okamih v mojej kariére

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 11:52 • 2 min
Kučová: Najkrajší okamih v mojej kariére

MONTREAL - Kristína Kučová vo štvrtok v osemfinálovom 3. kole dvojhry na tvrdom povrchu v kanadskom Montreale vyradila favorizovanú domácu tenistku Eugenie Bouchardovú (3:6, 6:4, 6:3) vo večernom predstavení na hlavnom dvorci, premiérovo sa dostala do Top 100 renkingu, utkvie jej to v pamäti.

slovakia

left justify in out

"Som veľmi šťastná. Zároveň veľmi uťahaná, ale je to výborný pocit. Toto je najlepší okamih v mojej doterajšej kariére. Je to neuveriteľné. Publikum výrazne podporovalo súperku, ale s tým som vopred rátala. Snažila som sa koncentrovať na dianie na kurte. Spočiatku som zle videla loptičku, lebo nemám priveľa skúseností so zápasmi pri umelom osvetlení. Po niekoľkých výmenách som si však začala zvykať a čoskoro to bolo lepšie," povedala K. Kučová na tlačovej konferencii, prepis priniesol ASAP Sports.

"Neviem, či by som označila turnaj za meniaci život či kariéru. Budem si však pamätať tento moment: zdolala som ´Genie´ práve v Montreale a dostala som sa do prvej stovky. Veľa to pre mňa znamená. Drela som na čosi takéto celý život," podotkla 26-ročná Bratislavčanka, ktorá už k 3. augustu 2009 bola na 103. pozícii v singlového renkingu WTA, ale na posun osobného rekordu i jednociferné postavenie v počítačovom poradí čakala bezmála sedem rokov.

"Bola to veľmi dlhá cesta. Triumf v súťaži junioriek na US Open 2007 mi mal dodať sebavedomie pred pokračovaním, ale nestalo sa. Bolo to zvláštne. Po prechode medzi seniorky som bola aj na tom 103. mieste. Následne však prichádzali mnohé zdravotné problémy, musela som si dať aj polročnú pauzu. Bolo zložité dostávať sa nazad a nachádzať rovnováhu medzi tvrdou robotou a primeranou regeneráciou, zostávať zdravá a na okruhu," skonštatovala mladšia zo sestier Kučových. Tridsaťštyriročná Zuzana, kedysi 101. v hodnotení, sa v ostatnom čase pohybovala v zázemí ako trénerka.

"U nás je teraz šesť hodím ráno. Pozerala to spolu s celou rodinou, poskytla mi rady. V tomto období mi pomáha. Momentálne však končí školu, takže sa na to pripravuje. Neskôr sa ku mne znova pripojí," vysvetlila Kika Kučová.

Bouchardová je finalistkou Wimbledonu 2014 a niekdajšou päťkou hodnotenia, v montrealskom 2. kole jasne zdolala Dominiku Cibulkovú 6:2, 6:0, ale v rozhodujúcej fáze súboja s Kučovou nenašla protizbraň na šikovnú taktiku outsiderky. "Už počas prvého setu a pol som sa usilovala meniť rytmus. Vychádzala som z toho, že ´Genie´ rada hrá veľmi agresívne, vstupuje si do dvorca. Využívala som teda spiny a slajzy. Dlho sa zdalo, že to nefunguje, ale potom predsa nastala fáza, keď ona zlyhávala v situáciách, v ktorých obvykle dáva ´winnery´. Akoby jej to trochu sadlo na myseľ. Navyše, už tretí raz sa mi vydaril obrat z 0:1 na sety a musím vyzdvihnúť môjho kondičného trénera, som vynikajúco pripravená. Na začiatku roka som urobila zmenu na tomto poste, tvrdo sme makali a teraz pri trojseťákoch mám v tej rozhodujúcej časti dostatok energie," podotkla 16. Slovenka v histórii v najlepšej stovke.

Kučová čelila aj tradičnej otázke smerujúcej k obojručným obom základným úderom. "Keď som začala s tenisom, rodičia mi dali ťažkú raketu, nevládala som ju udržať v jednej ruke. Asi v desiatich rokoch som si uvedomila, že hrám inak ako väčšina dievčat. Povedala som, že chcem hrať jednoručný forhend a pokúsila som sa o zmenu, ale nevychádzalo to, tak sme zostali pri starom. Otec poukázal na to, že Monica Selešová s takouto technikou bol skvelou tenistkou a nie je teda nevyhnutné prerábať ten forhend alebo nebodaj skončiť s tenisom," zaspomínala si štvrťfinalistka.

Fedcupová reprezentantka SR bude v piatok v osmičke približne o 2.00 h už v sobotu SELČ premiérovo čeliť 25-ročnej Britke Johanne Kontovej, 14. v systéme a čerstvo šampiónke z kalifornského Stanfordu: "Pozriem si nejaké videá s jej aktuálnou hrou. Pôjdem na dvorec s odhodlaním zabojovať o každý bod."

Kučová momentálne figuruje na 90. pozícii v online nezáväznom prepočte, čo je progres o 31 priečok oproti oficiálnemu renkingu z 25. júla. Úspech proti Kontovej by ju mohol vyniesť až na 77. post v závislosti od výsledkov iných hráčok. Tento týždeň teoreticky je v jej moci aj 39. miesto - symbolicky by to bolo tesne nad Bouchardovou.

Cesta Kristíny Kučovej do montrealského štvrťfinále dvojhry:
Kvalifikácia:
1. kolo: Erin Routliffeová (Kan.-W, 657. vo svetovom rebríčku) 6:1, 6:2 za 51 minút
2. kolo (finále): Christina McHalová (USA-5/63.) 6:0, 6:4 za 76 minút
Hlavná súťaž:
1. kolo: Yanina Wickmayerová (Belg./36.) 4:6, 6:2, 6:3 za 97 minút
2. kolo: Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-8/9.) 3:6, 6:4, 6:4 za 148 minút
3. kolo (osemfinále): Eugenie Bouchardová (Kan./42.) 3:6, 6:4, 6:3 za 137 minút

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies