Kubiš: V Iraku ostalo po odsune Islamského štátu vyše 50 masových hrobov

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 14:40 • 2 min
Kubiš: V Iraku ostalo po odsune Islamského štátu vyše 50 masových hrobov

NEW YORK - Vyše 50 masových hrobov sa dosiaľ našlo v častiach Iraku predtým ovládaných extrémistickou skupinou Islamský štát (IS). V prejave na pôde Bezpečnostnej rady OSN to v piatok povedal osobitný vyslanec OSN pre Irak Ján Kubiš s tým, že ide o "jasný dôkaz zločinov" spáchaných IS, informovala stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Všetky hroby sa našli v uplynulých niekoľkých mesiacoch na územiach, z ktorých sa podarilo vytlačiť IS. Posledné masové hroby sa lokalizovali v apríli v meste Ramádí. Podľa Kubiša sa v nich môžu nachádzať telesné pozostatky až 40 osôb. Medzinárodné spoločenstvo by malo podniknúť kroky, aby sa zaistilo vyvodenie zodpovednosti voči IS, dodal slovenský diplomat.


Ramádí, ležiace v strednom Iraku, postihla rozsiahla skaza spôsobená útokmi militantov IS ale aj ofenzívou irackých síl za leteckej podpory koalície pod vedením Spojených štátov. Družicové snímky po odsune IS ukázali totálnu devastáciu mesta. Zachytávajú mesto od mája 2015, keď ho dobyl IS, do 22. januára tohto roka, keď ho znovu dobyla iracká armáda.


Okrem Ramádí boli masové hroby odhalené aj neďaleko mesta Sindžár v severnom Iraku, pri meste Anbár na západe krajiny a v severnom Tikríte. Islamský štát ich po severe zanechal aj na niekoľkých miestach v severnej Sýrii.


Kubiš konštatoval, že napriek "viditeľnému a konzistentnému" pokroku proti IS je táto skupina stále "impozantným a odhodlaným nepriateľom, ktorý trvalo upravuje svoje ciele a spôsoby boja".


Upozornil, že humanitárna kríza v Iraku "je stále jednou z najhorších na svete". Viac než desať miliónov ľudí, čo je tretina obyvateľstva, je stále odkázaných na medzinárodnú pomoc.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies