Kubánsky parlament rokuje o ekonomike a reformách

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 08:59 • 2 min
Kubánsky parlament rokuje o ekonomike a reformách

HAVANA - Kubánsky parlament sa v sobotu zišiel na jednom zo svojich dvoch zasadnutí ročne, pričom čelnými bodmi jeho programu boli stagnujúca ekonomika a ekonomické reformy, informovala agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Vládou riadená webová stránka Cubadebate zverejnila fotografie prezidenta Raúla Castra, ktorý predsedal zhromaždeniu v zjazdovom paláci v západnej časti Havany, s viceprezidentom Miguelom Diazom-Canelom po boku. Zahraničných žurnalistov na zasadnutie nepustili.
      

Kuba nedávno znížila svoj odhad hospodárskeho rastu krajiny na rok 2014 na 1,4 percent z pôvodných 2,2 percenta. Vlani rástol HDP podľa vyjadrenia vlády o 2,7 percenta.
      

Castrova vláda je v procese realizácie balíka reforiem, ktoré, ako dúfa, zlepšia výkon národnej ekonomiky. Decentralizovala štátne podniky, legalizovala predaj nehnuteľností a použitých áut a umožnila stovkách tisíc ľudí začať súkromne podnikať.
      

Viceprezident Marino Murillo na zasadnutí poslancom parlamentu povedal, že po týchto reformách pracuje v súkromnom sektore asi 467.000 Kubáncov, ktorí sa registrovali.
      

Castro a ďalší kubánski predstavitelia hovoria, že nezavádzajú kapitalizmus, ale modernizujú kubánsky model socializmu, aby prežil v globálnej ekonomike 21. storočia.
      

Očakáva sa, že parlament si tiež vypočuje správu o pokusoch vykoreniť korupciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies