Kubánsky minister zahraničných vecí prišiel na prvú návštevu Slovenska

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 16:28 • 2 min
Kubánsky minister zahraničných vecí prišiel na prvú návštevu Slovenska

BRATISLAVA – Slovensko-kubánske vzťahy zažívajú veľmi pozitívne a dynamické obdobie. Je to najmä vďaka politickým a ekonomickým reformám, ktoré v ostatných rokoch prebiehajú na Kube, vrátane prepustenia politických väzňov. Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák po stretnutí so svojím kubánskym partnerom Brunom Rodríguezom Parrillom dnes v Bratislave. Išlo o prvú oficiálnu návštevu kubánskeho ministra zahraničných vecí vôbec v ére samostatného Slovenska.

slovakia

left justify in out

Na kubánske reformy priaznivo zareagovala aj Európska únia, ktorá zrušila reštriktívne opatrenia z roku 1996 a koncom minulého roka prijala novú Dohodu o politickom dialógu a spolupráci, pripomenul slovenský minister. Dohoda je v súčasnosti v procese ratifikácie v členských štátoch a Európskom parlamente. NR SR ju schválila minulý týždeň, pripomenul Lajčák.

 

Slovenský minister vyzdvihol spoluprácu s Kubou v oblasti energetiky, školstva, športu a zdravotníctva.

 

"V našom prípade sa tie vzťahy prejavujú aj mimoriadnou dynamikou návštev," povedal Lajčák. Najvyšším slovenským predstaviteľom, ktorý navštívil Kubu, bol premiér Robert Fico v októbri 2015.

 

Podľa Lajčáka Slovensko dostalo dôveru pri rekonštrukcii energetických projektov so zákazkami v hodnote 90 miliónov a 50 miliónov eur.

 

Zo Slovenska sa zároveň pripravuje 70 postgraduálnych študentov na výmenný pobyt na Kube s cieľom zvýšenia ich kvalifikácie. Program sa začína na jeseň, ale už v súčasnosti sa uvažuje o rozšírení programu až na stovky študentov, informoval Lajčák.

 

Na Kube absolvovali prípravu aj slovenskí juniorskí boxeri, skonštatoval minister.

 

V súčasnosti na Slovensku prebieha klinické testovanie lieku na diabetickú nohu s názvom Heberprot-P, ktorý Lajčák označil za unikátny. "To je liek, ktorý nemá vo svete obdoby. Je to istým spôsobom záchrana pre diabetikov," povedal Lajčák. "Alternatívou k tomu lieku je iba amputácia," upozornil. Na Slovensku je okolo 8000 ľudí s touto diagnózou.

 

"Je to konkrétny výsledok návštevy predsedu vlády Slovenskej republiky na Kube, kedy sme boli oboznámení s týmto liekom. Dnes sa klinicky testuje na troch miestach na Slovensku," uviedol Lajčák s tým, že na Slovensku sú aj kubánski lekári, ktorí zaškoľujú slovenských zdravotníkov, aby liek mohol získať potrebné certifikáty a byť uvedený do praxe na Slovensku.

 

Bruno Rodríguez označil vzťahy medzi Slovenskom a Kubou za "vrelé", s veľmi dobrým dialógom na politickej úrovni.

 

"Chcem zdôrazniť našu vôľu prehĺbiť vzťahy so SR. Vzťahy s Európou a Slovenskom predstavujú pre nás jednu veľkú prioritu. Oceňujeme úlohu, ktorú Slovensko zohráva v rozvíjaní vzťahov medzi Kubou a Európskou úniou," vyhlásil Bruno Rodríguez a zdôraznil, že Dohodu o politickom dialógu a spolupráci medzi EÚ a Kubou uzavreli práve počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Lajčák ubezpečil svojho kubánskeho partnera, že EÚ nezmení svoju pozíciu voči Kube ani po sprísnení politiky zo strany USA, ktoré minulý týždeň oznámil americký prezident Donald Trump. Šéf slovenskej diplomacie upozornil, že dohoda vytvára rámec na dialóg aj vo sférach, kde Kuba a EÚ nemajú rovnaké postoje.

Slovensko podľa Lajčáka ponúka Kube aj svoje skúsenosti v procese reforiem. Konkrétnym projektom je spolupráca medzi ministerstvami financií oboch krajín v rámci slovenskej rozvojovej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona