Kubánsku umelkyňu Bruguerovú prepustili, keď ju kolegovia podporili v liste Castrovi

NETKY.SK • 3 Január 2015, 07:29 • 2 min
Kubánsku umelkyňu Bruguerovú prepustili, keď ju kolegovia podporili v liste Castrovi

HAVANA - Kubánsku umelkyňu Taniu Bruguerovú v piatok prepustili z väzenia, po troch zatknutiach počas troch dní. Jej prepustenie žiadalo vyše tisíc umelcov z celého sveta v otvorenom liste kubánskemu prezidentovi Raúlovi Castrovi, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zadržanie kubánskych umelcov a ďalších politických odporcov komunistickej vlády na ostrove v nedávnych dňoch je testom vzťahov so Spojenými štátmi, v ktorých práve dochádza k zmierňovaniu napätia.
      

Disidenti, ktorí majú na karibskom ostrove iba malú podporu verejnosti, sú podľa kubánskych úradov platení Spojenými štátmi. Bruguerovú, umelkyňu v oblasti performance art, tretíkrát zadržali, keď išla vo štvrtok 1. januára do havanského väzenia žiadať prepustenie iných zatknutých. Tento týždeň už skôr mala naplánované verejné vystúpenie s mikrofónom, ktoré vláda označila za "politickú provokáciu".
      

Bruguerovej matka uviedla pre tlačovú agentúru Reuters, že dcéra sa vrátila znovu domov predčasne, v piatok večer. List Castrovi podpísalo takmer 1300 umelcov a uviedli v ňom, že sú "hlboko znepokojení" reakciou Kuby na Bruguerovej plánované vystúpenie, ktoré sa po jej zadržaní neuskutočnilo.
      

Bruguerová, ktorá trávi čas medzi Kubou a umeleckými projektmi väčšinou v Európe a USA, povedala po prvom zatknutí pre Reuters, že kubánske úrady jej zhabali pas. Krátkodobé zadržiavanie je bežná reakcia kubánskych úradov na opozičné pouličné protesty, ale teraz nadobúda väčší význam - Castro a americký prezident Barack Obama totiž 17. decembra oznámili, že obnovia diplomatické vzťahy. Tento krok môže ukončiť viac ako päťdesiatročné obdobie nepriateľstva medzi oboma krajinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies