Kubanskí vyznávači santeríe predpovedajú v roku 2014 epidémie a konflikty

NETKY.SK • 3 Január 2014, 08:17 • 2 min
Kubanskí vyznávači santeríe predpovedajú v roku 2014 epidémie a konflikty

HAVANA - Rok 2014 poznačia epidémie, ekologické problémy a konflikty medzi ľuďmi a národmi, ktoré môžu prerásť do vojny. Predpovedajú to kňazi náboženstva santería, ktoré na Kubu priniesli africkí otroci.

slovakia

left justify in out

V tradičnom Liste roka kňazi píšu, že v novom roku môžu zomrieť významné cirkevné i politické osobnosti. Mená však neuviedli, no na Kube mnohé z vedúcich funkcií zastávajú osemdesiatnici, ktorí sú pri moci od revolúcie roku 1959. 

Kubánsky prezident Raúl Castro bude mať tento rok 83 rokov a vyjadril sa, že po skončení svojho mandátu v roku 2018 nemá v úmysle zostať vo funkcii. 

Podľa predstaviteľov tohto náboženstvá sú medzigeneračné pochopenie, spolupráca a jednota kľúčové pre stabilnú budúcnosť, a to ako na Kube, tak aj inde vo svete. "Dialóg je jediným riešením, ktoré spoločnosť má," citovala agentúra AP Lazara Cuesta, jedného z autorov Listu roka 1986.

Santería je náboženstvo, ktoré miešaj katolicizmus s kultmi západoafrického etnika Yoruba. Vzniklo v oblastiach kolonizovaných katolíckymi mocnosťami a osídlenými západoafrickými otrokmi. Predpoveď zverejňovaná vždy začiatkom roka je tradične vágna a nie vždy sa vyplní. 

Prívrženci santeríe vlani ponúkli pomoc venezuelskému prezidentovi Hugovi Chávezovi, blízkemu spojencovi Kuby, ktorý v Havane bojoval s rakovinou. Chávez v marci zomrel.

V roku 2013 varovali tiež pred nespokojnosťou a sociálnymi nepokojmi, čo sa vyplnilo napríklad v Egypte a Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona