Kubánske úrady prepustili niektorých z 53 politických väzňov

NETKY.SK • 7 Január 2015, 08:44 • 2 min
Kubánske úrady prepustili niektorých z 53 politických väzňov

WASHINGTON - Na Kube prepustili niekoľko z 53 osôb, ktoré USA považujú za politických väzňov. Oznámila to v utorok hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Len Psakiová. Odmietla však povedať, koľko väzňov kubánske úrady prepustili a o koho ide, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Prepustili už niektorých väzňov. Boli by sme radi, keby sa to zavŕšilo v blízkej budúcnosti," vyhlásila Psakiová. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta je jedným z dôvodov, prečo nebola oznámená identita prepustených politických väzňov to, aby sa nestali terčom nadmernej pozornosti.

 

Elizardo Sánchez, predseda disidentskej Kubánskej komisie pre ľudské práva a národné zmierenie, ktorá sleduje dianie okolo politických väzňov, povedal, že zatiaľ nemá informácie o prepustených osobách. "Nemáme žiadne mená ... Počkáme a uvidíme," uviedol pre agentúru Reuters.

 

Floridský republikánsky senátor s kubánskymi koreňmi Marco Rubio, ktorý je popredným kritikom politiky normalizácie kubánsko-amerických vzťahov oznámenej vlani v decembri Barackom Obamom, prezidenta USA vyzval, aby aspoň do prepustenia všetkých väzňov zrušil nadchádzajúce rokovania s Havanou.

 

Psakiová na to reagovala slovami, že prepustenie všetkých 53 politických väzňov nie je podmienkou konania januárových rokovaní.

 

Obama 17. decembra oznámil, že je načase skončiť so zastaraným prístupom ku Kube a začať so zmierňovaním embarga, ktoré Spojené štáty na režim v Havane uvalili pred vyše 50 rokmi. Zároveň poveril ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, aby začal rokovania o obnovení diplomatických vzťahov s Kubou. Obama tak urobil v deň, keď kubánske úrady po piatich rokoch prepustili amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies