Kubánska vláda zruší systém dvoch domácich mien

NETKY.SK • 22 Október 2013, 16:53 • 2 min
Kubánska vláda zruší systém dvoch domácich mien

HAVANA - Kubánska vláda v utorok oznámila schválenie plánu, na základe ktorého zruší takmer 20-ročný systém dvojakej meny používanej na ostrove. Podľa informácií štátneho denníka Granma sa s odstraňovaním dvoch mien začne na základe nariadenia prezidenta Raúla Castra.

slovakia

left justify in out

Systém totiž prehlbuje rozdiely medzi chudobnejšími, ktorí nemajú prístup k mene naviazanej na americký dolár a používajú slabšie pesos (CUP), a bohatými, ktorí k turistami používaným silným pesos (CUC) prístup majú. Chudobnejší sa tak nemôžu dostať k niektorým drahším tovarom, ktoré sa dajú kupovať iba za hodnotnejšiu menu.

V slabších pesos v minimálnej hodnote sa vyplácajú mzdy, no pritom sa nedajú priamo zameniť za zahraničnú menu. Vláda tým sledovala cieľ ochrany a zachovania komunistického režimu na Kube po rozpade Sovietskeho zväzu, ktorý režim Castrovcov výdatne podporoval. Vláda v Havane však v uplynulých rokoch uvoľnila niektoré nariadenia a snaží sa zlepšiť výkon ekonomiky. Celý proces zmeny menového systému by mal trvať 18 mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies