Kubánci sa konečne dočkali: Internet budú môcť mať aj v mobiloch!

NETKY.SK • 7 December 2018, 07:17 • 2 min
Kubánci sa konečne dočkali: Internet budú môcť mať aj v mobiloch!

HAVANA - Radoví Kubánci majú od štvrtka prvýkrát možnosť využívať internet vo svojich mobilných telefónoch.

slovakia

left justify in out

Používatelia začali vo štvrtok ráno (miestneho času) dostávať od štátnej telekomunikačnej spoločnosti ETECSA textové správy s oznámením, že si môžu kúpiť balíky s prístupom do 3G siete.

 

Doteraz mali takmer všetci Kubánci v mobilných telefónoch prístup len k štátom spravovaným e-mailovým účtom. Niektorí turisti, predstavitelia kubánskej vlády a zahraniční obchodníci však mohli 3G sieť využívať už niekoľko rokov.

 

Nová služba bude sprístupnená postupne v priebehu troch dní - do soboty, a to v závislosti od telefónneho čísla používateľa, aby sa zabránilo preťaženiu siete, ktoré postihlo mobilnú sieť ostrovného tento rok počas testovacej prevádzky.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

"Pokračujeme v pokroku pri informatizácii spoločnosti," reagoval prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter najvyšší kubánsky Miguel Díaz-Canel, ktorý v septembri využil svoju cestu do USA, kde sa zúčastnil na Valnom zhromaždení OSN, aj na to, aby sa stretol s vedením viacerých spoločností poskytujúcich služby cez internet, napríklad Google, AirBnB a Twitter.

 

Kuba, na ktorú Spojené štáty v roku 1962 uvalili hospodárske sankcie, v roku 2016 podpísala so spoločnosťou Google zmluvu o rýchlejšom internete. Napriek tomu je prístup Kubáncov k internetu stále pomerne obmedzený, pripojenie je pomalé a ceny sú vysoké. Väčšina Kubáncov preto nemá inú možnosť, ako pripájať sa k bezdrôtovej sieti cez tzv. hotspoty za poplatok vo výške jeden dolár za hodinu. V krajine je i 670 internetových kaviarní.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Záujem o internet je na Kube veľký - už preto, že viac ako dva milióny Kubáncov žijú v zahraničí a ich rodiny na ostrove s nimi chcú zostať v kontakte. Často sú to práve títo Kubánci v exile, kto príbuzným na ostrove platí náklady na internetové pripojenie.

 

Kubánsky informatik Enrique Rivero uviedol, že "naše internetové služby sú zrejme jedny z najdrahších na svete, keď sa vezme do úvahy životná úroveň obyvateľstva".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies