Kubánci môžu od dnešného dňa slobodne cestovať do zahraničia

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:24 • 2 min
Kubánci môžu od dnešného dňa slobodne cestovať do zahraničia

Kubánci môžu od dnešného dňa slobodne cestovať do zahraničia - Politika Na Kube dnes začne platiť zákon, ktorým sa rušia vycestovacie doložky, takže Kubánci môžu prvýkrát od roku 1961 slobodne cestovať do zahraničia bez povolenia úradov a pozvania prijíma

slovakia

left justify in out

imgNa Kube dnes začne platiť zákon, ktorým sa rušia vycestovacie doložky, takže Kubánci môžu prvýkrát od roku 1961 slobodne cestovať do zahraničia bez povolenia úradov a pozvania prijímajúcej strany. Informovali o tom miestne médiá.
      Vybavenie dokladov potrebných na vycestovanie z ostrova stálo doteraz v priemere 300 dolárov, čo je na Kube zhruba priemerný mesačný plat. Možnosť vycestovať vôbec nemali desiatky tisíc zdravotníckych pracovníkov. Odborníci s vysokoškolským vzdelaním museli zasa pre svoje cesty do zahraničia získať súhlas ministra príslušného rezortu.
      Obmedzenia na vycestovanie trvajú v prípade vrcholových športovcov, ľudí, ktorí prichádzajú do styku so štátnym tajomstvom, osôb obvinených zo spáchania trestnej činnosti či tých, ktorých povolanie je "životne dôležité pre kubánsky štát".
      Ostatným Kubáncom vo veku nad 18 rokov stačí na vycestovanie platný pas, letenka a vízum prijímajúcej krajiny, ak je potrebné.
      Okrem toho úrady predĺžili z jedného na dva roky obdobie, počas ktorého kubánski občania smú zostať v zahraničí bez toho, aby im skonfiškovali osobný majetok a obmedzili prístup k bezplatnému školstvu a zdravotníctvu.
      Kubánske úrady najnovšie uľahčili aj dočasný návrat tých občanov, ktorí ostrov opustili ilegálne po roku 1994, keď boli s USA podpísané zmluvy týkajúce sa imigrácie. Občania, ktorí emigrovali vo veku nad 16 rokov, sa teraz môžu beztrestne vrátiť na Kubu, ak sa tam chcú postarať o svojich starých alebo chorých príbuzných.
      Od roku 1958, keď na Kube zvíťazila socialistická revolúcia, opustili ostrov vyše dva milióny obyvateľov. Väčšina z nich - až 86 percent - žije v Spojených štátoch, menšie komunity sú v Španielsku, Mexiku či Kanade.
      Emigráciu do Spojených štátov podporuje zákonná úprava, ktorá garantuje udelenie trvalého pobytu v USA každému Kubáncovi, bez ohľadu na to, či prišiel na územie USA legálne alebo nelegálne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies