Kubánci budú môcť po 52 rokoch voľne kupovať a predávať autá

NETKY.SK • 29 September 2011, 16:52 • 2 min
Kubánci budú môcť po 52 rokoch voľne kupovať a predávať autá

Kubánci budú môcť po 52 rokoch voľne kupovať a predávať autá

slovakia

left justify in out

img

Kuba legalizovala nákup a predaj áut pre svojich obyvateľov, čím urobila ďalší krok k ekonomickej transformácii a jeden z takých, po akých obyvateľstvo túžilo celé desaťročia. Vláda síce uvoľnenie predaja a nákupu áut oznámila už v apríli, no do praxe mohlo toto opatrenie vstúpiť až po zverejnení v úradnom vestníku. K zverejneniu došlo práve dnes, pričom zákon vstupuje do platnosti 1. októbra.

Doteraz mohli Kubánci voľne obchodovať len s autami vyrobenými pred revolúciou v roku 1959. Ulice sa tak postupne zaplnili v Rusku vyrobenými autami, ladami a moskvičmi, ktoré Kubánci nemohli predať. Na druhej strane je Kuba aj jedinečným miestom na planéte, kde je možné vidieť veľký počet americkej klasiky z 50. rokov minulého storočia ako Chevrolet Bell Air či Chrysler Imperial, aj keď v nie najlepšom technickom stave. Obyvatelia však doterajšie obmedzenia obchádzali vzájomným "požičiavaním si" áut, čím podporovali čierny obchod.

Nový zákon umožní obchod so všetkými modelmi z rôznych rokov a Kubánci budú môcť vlastniť aj viac než len jedno auto. Navyše, tí, ktorí sa rozhodnú žiť mimo Kuby, budú môcť auto previesť na príbuzného alebo ho predať. Doteraz mohol štát emigrantom auto zabaviť.

Aj keď mnohí Kubánci dlho čakali na zrušenie obmedzení, momentálne nie je jasné, koľkí si budú môcť dovoliť nový zákon využiť. Väčšina Kubáncov zarába mesačne len okolo 20 USD (14,67 eura), aj keď peniaze od príbuzných v zahraničí v nemalej miere vylepšujú rozpočty domácností.

Kubánsky prezident Raúl Castro rozhodol o viacerých zmenách v ekonomike smerom k voľnému trhu, aby zabránil hospodárskemu kolapsu ostrovnej krajiny. Kubánska vláda schválila v apríli okolo 300 rôznych reformných opatrení. Okrem iného do konca tohto roka plánuje zlegalizovať ešte predaj a nákup nehnuteľností.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies