Kuba žiada USA, aby obmedzili pomoc pre kubánsky disent

NETKY.SK • 24 Január 2015, 08:39 • 2 min
Kuba žiada USA, aby obmedzili pomoc pre kubánsky disent

HAVANA - Kuba považuje za žiaduce, aby Spojené štáty v rámci snáh o obnovenie diplomatických vzťahov výrazne obmedzili podporu, ktorú poskytujú kubánskym disidentom.

slovakia

left justify in out

Americká delegácia tento týždeň navštívila Havanu, aby rokovala okrem iného aj o vzájomnom znovuotvorení veľvyslanectiev USA a Kuby. Hlavnou požiadavkou USA na rokovaniach bol neobmedzený pohyb ich diplomatov po Kube.
      

Vedúca kubánskej delegácie Josefina Vidalová v rozhovore pre agentúru Associated Press uviedla, že Kuba podmienila splnenie tejto požiadavky obmedzením pomoci pre kubánsky disent. AP v noci nadnes pripomenula, že Kuba má už dlho námietky proti aktivitám sekcie amerických záujmov, ktorá Kubáncom poskytuje prístup na internet a rôzne výučbové programy.
      

Vidalová neskôr podľa AP uviedla, že obmedzenie pomoci nebolo prezentované ako podmienka voľného pohybu amerických diplomatov, ale podľa Kuby by tento prístup bol vhodnejší. Americká delegácia zostavená z vrcholných diplomatov v Havane rokovala na základe nedávneho prísľubu prezidenta Baracka Obamu o zmiernení obchodného a cestovného embarga, ako aj o jeho snahe o plné obnovenie vzájomných vzťahov.
      

Diplomatické vzťahy medzi Spojenými štátmi a Kubou boli zmrazené od roku 1961. Obnovu vzťahov Spojených štátov a Kuby po takmer 35 rokoch vzájomnej ignorácie ohlásili 17. decembra 2014 prezidenti oboch krajín Barack Obama a Raúl Castro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies