Kuba sa pokúsi prispôsobiť svoju ústavu reformám

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 08:41 • 2 min
Kuba sa pokúsi prispôsobiť svoju ústavu reformám

HAVANA - Kubánski politici sa pripravujú na zmenu ústavy, ktorú sa pokúsia prispôsobiť postsovietskemu modelu, kde malé podniky a družstvá fungujú v symbióze s pozostatkami reálneho socializmu a uspokojivú úroveň ekonomiky štátu pomáhajú udržovať aj exulanti.

slovakia

left justify in out

Vo veci schvaľovania výboru, ktorý by mal byť poverený prehodnotením ústavy, sa parlament zíde v sobotu.

 

Ústava zachová systém vedený komunistickou stranou, v ktorom sú sloboda prejavu, tlače a ďalšie práva obmedzené pre "účel socialistickej spoločnosti".

 

Šéf kubánskej komunistickej strany Raúl Castro i jej ďalší vedúci predstavitelia očividne dúfajú, že skoncujú s rozpormi medzi novou, otvorenejšou ekonomikou a právnym systémom, ktorý vyžaduje prísnu štátnu kontrolu nad všetkými aspektmi hospodárstva a spoločnosti.

 

Mariela Castrová, dcéra bývalého kubánskeho prezidenta Raúla Castra, začiatkom mája prisľúbila v rámci plánovanej ústavnej reformy navrhnúť aj legislatívu umožňujúcu manželstvá párov rovnakého pohlavia. Očakáva sa, že Castrov nástupca Miguel Díaz-Canel, ktorý bol zvolený za prezidenta Kuby v apríli, Castrovú podporí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona