Kuba sa do Organizácie amerických štátov nevráti

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 09:07 • 2 min
Kuba sa do Organizácie amerických štátov nevráti

HAVANA - Kuba sa nevráti do Organizácie amerických štátov (OAS). Vyhlásil to kubánsky prezident Raúl Castro po tom, ako generálny tajomník tohto regionálneho telesa Luis Almagro vyzval na možné uvalenie sankcií voči Venezuele. Správu priniesla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Castro zámery svojej krajiny prezentoval na summite karibských štátov, ktorý sa koná na Kube. Potvrdil tak "najhlbšiu súdržnosť s venezuelským ľudom a legitímnou vládou prezidenta Nicolása Madura" a označil OAS za "nástroj imperialistickej dominancie", do ktorého sa Havana už "nikdy nevráti".


Odchod Kuby z OAS sa uskutočnil v roku 1962 na nátlak USA. Almargo vo svojej výzve voči členským krajinám OAS ohľadom možnosti uvalenia sankcií voči Venezuele uviedol znepokojenie nad tamojším stavom dodržiavania ľudských práv. Kroky by mohli viesť k obchodným sankciám voči Venezuele a jej diplomatickej izolácii.
Caracas tieto zamýšľané opatrenia odsúdil.


Venezuela, ktorej ekonomika závisí od vývozu ropy, má veľké problémy kvôli poklesu jej cien. V krajine je nedostatok základných potravín, spotrebného tovaru a liekov. Bežným javom sú výpadky v zásobovaní elektrinou, pričom mnoho úradov pracuje už len dva dni v týždni, aby sa ušetrilo.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies