Kuba ruší výjazdové doložky, Kubáncom budú stačiť len cestovné pasy

NETKY.SK • 16 Október 2012, 07:46 • 2 min
Kuba ruší výjazdové doložky, Kubáncom budú stačiť len cestovné pasy

Kuba ruší výjazdové doložky, Kubáncom budú stačiť len cestovné pasy - Politika Po zrušení výjazdových doložiek bude Kubáncom stačiť na vycestovanie platný pas. Ide o najnovšiu zo série reforiem, ktoré zavádza prezident Raúl Castro.

slovakia

left justify in out

img

Po zrušení výjazdových doložiek bude Kubáncom stačiť na vycestovanie platný pas. Ide o najnovšiu zo série reforiem, ktoré zavádza prezident Raúl Castro.

Kuba oznámila, že ruší povinnosť svojich občanov požiadať o povolenie pred vycestovaním do zahraničia, tzv. výjazdovú doložku. Podľa štátnych médií, ktoré citovala britská BBC, toto opatrenie nadobudne platnosť od 14. januára 2013.

V súčasnosti musia Kubánci absolvovať zdĺhavý a finančne nákladný proces získania povolenia a disidentom ich zvyčajne Kuba zamieta.

Ide o najnovšiu zo série reforiem, ktoré zavádza prezident Raúl Castro. Po zrušení výjazdových doložiek bude Kubáncom stačiť na vycestovanie platný pas.

Zmena tiež znamená, že Kubánci, ktorí majú trvalý pobyt na Kube, budú môcť zostať v zahraničí do 24 mesiacov namiesto súčasných 11 bez toho, aby sa museli vracať a opätovne žiadať o predĺženie povolenia.

Kuba v minulosti považovala ľudí pokúšajúcich sa opustiť krajinu za zradcov a nepriateľov revolúcie, ale v súčasnosti chcú mnohí Kubánci odísť z krajiny z ekonomických dôvodov a úrady si to uvedomujú, dodáva BBC. Takmer pol storočia fungovala na Kube takmer výlučne štátom riadená ekonomika, ale od nástupu prezidenta Raúla Castra v roku 2008 sa začali postupne uvoľňovať obmedzenia v mnohých oblastiach politiky, ekonomiky i spoločnosti, informovala dnes BBC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies