Kuba prisľúbila prehodnotenie vízového režimu pre podnikateľov

NETKY.SK • 27 Január 2017, 11:41 • 2 min
Kuba prisľúbila prehodnotenie vízového režimu pre podnikateľov

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Lukáš Parízek s delegáciou SARIO, Eximbanky, SIEA a podnikateľov navštívil v uplynulých dňoch Kubánsku republiku.

slovakia

left justify in out

V dňoch 24. až 26. januára rokoval so svojimi partnermi na ministerstve zahraničných vecí, ministerstve zahraničného obchodu a ministerstve energetiky a baní. Išlo o prvú oficiálnu návštevu po podpise politickej dohody (PDCA) medzi EÚ a Kubou. Ako informoval tlačový odbor rezortu slovenskej diplomacie, Parízek v rámci medziministerských konzultácií požiadal partnerov o možnosť uľahčenia získavania víz pre slovenské podnikateľské subjekty, ktoré pravidelne navštevujú Kubu pre pracovné projekty. „Takýto krok by významne uľahčil vzájomnú hospodársku spoluprácu oboch krajín,“ zdôraznil Parízek. Kubánski partneri prisľúbili prehodnotenie súčasného vízového režimu a možnosť jeho úpravy. Partneri sa tiež zhodli na potrebe výmeny skúseností medzi expertmi oboch krajín, predovšetkým v oblastiach energetiky a obnoviteľných zdrojov.

 

Na ministerstve zahraničného obchodu rokoval štátny tajomník s viceministrom Antoniom Carricarte Coronom, pričom obaja vyzdvihli hospodárske projekty medzi SR a Kubou. Carricarte potvrdil záväzok zvýšiť využitie obnoviteľných energetických zdrojov zo súčasných štyroch percent na 25 percent do roku 2030. S viceministrom energetiky a baní Lule Barreirom hovorili najmä o konkrétnych projektoch slovenských podnikateľských subjektov, ktoré pôsobia na Kube.

 

V záujme ďalšieho efektívneho rozvoja vzájomných vzťahov štátny tajomník poukázal na potrebu revízie platných zmlúv, predovšetkým v ekonomickej oblasti. Praktickým výsledkom návštevy bol podpis Memoranda o porozumení medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Kubánskou obchodnou komorou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies