Kuba prijala návrh Európskej únie na podpísanie novej dohody o spolupráci

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 18:26 • 2 min
Kuba prijala návrh Európskej únie na podpísanie novej dohody o spolupráci

HAVANA - Kuba prijala návrh Európskej únie (EÚ) na začatie rokovaní ohľadom podpísania novej politickej dohody o spolupráci.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Havane kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez, ktorého citovala agentúra Reuters.
      

EÚ 10. februára odštartovala rozhovory s Kubou o zintenzívnení vzájomných obchodných a investičných aktivít, ako aj dialógu o ľudských právach. Ide o najvýznamnejší diplomatický posun medzi Havanou a Bruselom od roku 2008, kedy EÚ zrušila sankcie voči tejto ostrovnej karibskej krajine s komunistickou vládou.
      

Podľa Rodrígueza návrh "signalizuje ukončenie jednostrannej politiky EÚ voči Kube". Šéfovia európskej diplomacie sa po vyše rok trvajúcich diskusiách rozhodli vylepšiť vzťahy s Havanou so zámerom podporiť tamojšie trhové reformy a otvoriť cestu európskym spoločnostiam, ktoré prispejú k otvorenejšej ekonomike.
      

Takzvanú dohodu o politickom dialógu a spolupráci si vyjednávači EÚ kladú za cieľ uzavrieť koncom budúceho roka, pričom tvrdia, že Havana prejavila vôľu ju podpísať. Kuba chce, aby EÚ stiahla svoju "spoločnú pozíciu" schválenú v roku 1996 na návrh bývalého španielskeho prezidenta Josého Maríu Aznara. Výrazne obmedzuje politické a diplomatické vzťahy medzi Bruselom a Havanou a podmieňuje vzťahy s Kubou pokrokom na ceste k pluralitnému politickému systému a dodržiavaním ľudských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona