Kuba prestane vysielať lekárov do Brazílie, nezhodli sa s novým prezidentom Bolsonarom

NETKY.SK • 15 November 2018, 08:14 • 2 min
Kuba prestane vysielať lekárov do Brazílie, nezhodli sa s novým prezidentom Bolsonarom

HAVANA - Kuba už viac nebude posielať svojich lekárov do Brazílie, pretože považuje podmienky, ktoré stanovil novozvolený brazílsky krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro, za neprijateľné.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obvinilo Bolsonara, že spochybňuje kvalifikáciu kubánskych lekárov. Okrem toho novozvolený brazílsky prezident vyhlásil, že chce najímať lekárov individuálne a nie cez zaužívaný program, ktorý je už v platnosti niekoľko rokov. V rámci tohto programu už Kuba vyslala do Brazílie od roku 2013 približne 20.000 lekárov.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Brazílska vláda platila lekárom za ich prácu 3500 dolárov mesačne, ale tí dostali len 900 dolárov, pretože Kuba si zvyšok ponechala s tým, že tieto finančné prostriedky putovali do systému verejného zdravotníctva.

 

Kuba zabezpečuje zdravotníckych pracovníkov vo viac ako 60 krajinách a krajina takto ročne zarobí viac ako 10 miliárd dolárov. "Okrem vykorisťovania svojich vlastných občanov tým, že im neplatí plnú výšku miezd, kubánska diktatúra taktiež preukazuje obrovskú nezodpovednosť, keď prehliada negatívny vplyv na život a zdravie Brazílčanov," reagoval na Twitteri Bolsonaro, ktorý prevezme prezidentský úrad 1. januára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona