Kuba prepustila všetkých 53 väzňov zo zoznamu dohodnutého s USA

NETKY.SK • 12 Január 2015, 15:25 • 2 min
Kuba prepustila všetkých 53 väzňov zo zoznamu dohodnutého s USA

WASHINGTON/HAVANA - Kuba prepustila všetkých 53 politických väzňov, s ktorých oslobodením súhlasila v rámci minulý mesiac oznámenej historickej dohody s USA o obnovení vzťahov medzi Washingtonom a Havanou.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov americkej vlády o tom dnes informovala agentúra Reuters.
     

Zdroje uviedli, že ide o "dôležitý krok" vytvárajúci pozitívnu atmosféru pre začiatok diplomatických rozhovorov o normalizácii vzťahov po vyše piatich desaťročiach nepriateľstva, ktoré sa budú konať v kubánskej metropole budúci týždeň.
     

"Kuba ukončila prepúšťanie 53 politických väzňov," povedal jeden z dvoch vládnych činiteľov, ktorí sa vyjadrili v rozhovore pre Reuters pod podmienkou anonymity. Väčšinu z väzňov podľa nich prepustili v uplynulých dňoch.
     

Poprední kubánski disidenti predtým uviedli, že do nedele nemali správy o ukončení prepúšťania väzňov. Podľa vlastných slov vedeli len o tom, že vláda od oznámenia dohody zo 17. decembra prepustila do 39 osôb. Kubánsky vlastenecký zväz (UNPACU) uviedol, že väčšinu z prepustených upozornili, že ich znova zatknú, ak budú pokračovať v opozičných aktivitách.
     

Predstavitelia USA dodali, že Washington bude naliehať na prepustenie ďalších kubánskych politických väzňov, ktorí neboli na 53-člennom zozname, a bude sa usilovať o to, aby všetci Kubánci mohli uplatňovať svoje práva.
     

Zoznam 53 prepustených politických väzňov poskytnú americkému Kongresu a Biely dom očakáva, že mená na ňom zverejnia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies