Kuba prepustí vyše pol milióna štátnych zamestnancov

NETKY.SK • 14 September 2010, 07:06 • 2 min
Kuba prepustí vyše pol milióna štátnych zamestnancov

Kuba prepustí vyše pol milióna štátnych zamestnancov

slovakia

left justify in out

img

Kuba oznámila, že do marca budúceho roka prepustí vyše 500.000 štátnych zamestnancov. Na druhej strane chce vytvoriť podmienky, ktoré umožnia prepusteným zamestnať sa v neštátnom sektore. Ide o najväčší presun v prospech neštátneho sektora za posledných viac než 40 rokov.
      Podľa dnešnej informácie Konfederácie kubánskych odborových zväzov, ktorá má asi 3 milióny členov, k prepúšťaniu chce štát pristúpiť okamžite a pokračovať v ňom počas celého 1. polroka budúceho roka. Konfederácia je jediná odborová organizácia na Kube, ktorú vláda toleruje.
      Aby dôsledky prepúšťania zmiernila, vláda plánuje do konca roka 2011 vydať približne 250.000 nových živnostenských licencií, čo je zhruba dvojnásobok súčasného počtu, a okrem toho vytvoriť 200.000 pracovných miest v neštátnom sektore. Očakáva sa, že sa tak zvýši počet majiteľov malých rodinných reštaurácií, kaviarní či opravovní áut, ako aj počet taxikárov, ktorí si budú môcť autá prenajať od štátu.

Zdroj: TASR/Reuters,AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies