Kuba oznámila otvorenie hraníc pre svojich občanov žijúcich v zahraničí

NETKY.SK • 29 Október 2017, 09:13 • 2 min
Kuba oznámila otvorenie hraníc pre svojich občanov žijúcich v zahraničí

WASHINGTON - Kubánsky minister zahraničných vecí oznámil zmeny v imigračnej politike ostrovného štátu, ktoré si kladú za cieľ posilniť väzby s približne 800-tisíc Kubáncami žijúcimi mimo krajiny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

 

Počas svojho sobotňajšieho prejavu adresovaného kubánskej komunite žijúcej v Spojených štátoch, minister Bruno Rodríguez vyhlásil, že nové opatrenia vstúpia do platnosti od 1. januára. Rodríguez obvinil Spojené štáty z neopodstatneného sabotovania vízového režimu vyhostením personálu kubánskeho veľvyslanectva.

 

Kubánske ministerstvo zahraničných vecí povolí voľný vstup zahraničným Kubáncom do krajiny ako aj ich odchod cez dva turistické prístavy a umožní aj návrat kubánskych občanov, ktorí nelegálne opustili krajinu.

 

Začiatkom októbra Spojené štáty vyhostili 15 pracovníkov kubánskeho veľvyslanectva vo Washingtone v reakcii na údajné "útoky", ktoré poškodili zdravie osadenstva americkej ambasády v kubánskom hlavnom meste.

 

Podľa Washingtonu začalo 22 amerických diplomatov a ich rodinných príslušníkov postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi.

 

Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slová. Podľa amerických vyšetrovateľov je možné, že išlo o útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

 

Rodríguez trvá na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými "útokmi" na zdravie amerických diplomatov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona