Kuba odsúdila trvalé stiahnutie zamestnancov americkej ambasády

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 06:41 • 2 min
Kuba odsúdila trvalé stiahnutie zamestnancov americkej ambasády

HAVANA - Vysokopostavený kubánsky predstaviteľ odsúdil rozhodnutie Washingtonu natrvalo stiahnuť 60 percent zamestnancov veľvyslanectva USA v Havane v dôsledku nevysvetlených zvukových útokov namierených na amerických diplomatov.

slovakia

left justify in out

Carlos Fernandez de Cossio, riaditeľ oddelenia pre americké záležitosti na kubánskom ministerstve zahraničných vecí, sa v pondelok vyjadril, že tento krok je politicky motivovaný a nemá nič spoločné s bezpečnosťou diplomatov. Zároveň vysvetlil, že zníženie počtu zamestnancov na ambasáde bude mať negatívne dôsledky na konzulárne služby, sťaží bežným občanom cestovanie do USA a môže tiež narušiť dlhodobú spoluprácu krajín v otázkach migrácie.

Podľa hovorkyne ministerstva zahraničia USA Heather Nauert, je sťažnosť Kuby "smiešna". "Treba Kube pripomenúť, že je na základe Viedenského dohovoru povinná chrániť našich zamestnancov. Je veľmi vážne, že 24 z našich kolegov z americkej vlády utrpelo útoky na zdravie, niektorí s vážnymi a nepretržitými symptómami. Minister zahraničia (Rex) Tillerson musí chrániť svojich zamestnancov tým, že obmedzí našu prácu na veľvyslanectve USA v Havane na núdzové služby," vysvetlila a dodala, že by ostrovný štát mal pomáhať pri vyšetrovaní. "Zatiaľ, čo vyšetrovanie pokračuje, by Kuba mala namiesto hľadania výhovoriek pomáhať pri lokalizácii niekoho alebo niečoho zodpovedného za ujmu spôsobenú americkým občanom," povedala.

Spojené štáty v piatok oznámili, že pre spomínané útoky natrvalo stiahnu 60 percent svojich zamestnancov ambasády na Kube aj s ich rodinami. Stalo sa tak krátko predtým, čo by vypršalo obdobie ich dočasného odvolania, ku ktorému sa USA priklonili ešte v októbri. Ministerstvo zahraničia oznámilo, že pripravilo nový zredukovaný personálny plán pre Kubu, na základe ktorého tam bude pôsobiť zhruba 24 zamestnancov. Zároveň uviedlo, že zamestnanci na ambasáde v Havane nebudú môcť žiť na v krajine s partnermi a deťmi.

Spomínané zvukové útoky spôsobili u 24 Američanov na ostrove poruchy sluchu, rovnováhy či zraku. Vyšetrovatelia z USA doteraz neurčili, čo za tými útokmi stoji. Kuba popiera, že by bola za ne zodpovedná a že by sa v tejto súvislosti nejako previnila.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies