Kuba: Naše vyradenie z amerického teroristického zoznamu je spravodlivé

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 08:50 • 2 min
Kuba: Naše vyradenie z amerického teroristického zoznamu je spravodlivé

HAVANA - Kuba vyzdvihla v utorok "spravodlivé rozhodnutie" amerického prezidenta Baracka Obamu informovať Kongres o svojom zámere vyradiť Kubu z amerického zoznamu štátov podporujúcich terorizmus. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Kubánska vláda ocenila spravodlivé rozhodnutie prezidenta Spojených štátov vyškrtnúť Kubu zo zoznamu, do ktorého nemala byť nikdy zaradená, najmä vzhľadom na to, že naša krajina bola obeťou stoviek teroristických činov, ktoré si vyžiadali 3478 ľudských životov a zmrzačili 2099 občanov," uvádzalo sa vo vyhlásení Josefiny Vidalovej, šéfky pre záležitosti USA na kubánskom ministerstve zahraničných vecí.

 

Biely dom už v utorok oznámil, že prezident Obama informoval americký Kongres o svojom pláne odstrániť Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus, čo má byť kľúčový krok v normalizácii vzťahov oboch krajín. Biely dom zdôraznil, že medzi Washingtonom a Havanou pretrvávajú naďalej názorové rozdiely. Spojené štáty stále vnímajú so znepokojením niektoré kroky kubánskej vlády, ktoré však nesúvisia so štátnou podporou terorizmu.

 

Obama už vo veci prijal definitívne rozhodnutie a odovzdal Kongresu správy a osvedčenia potrebné na vyškrtnutie Kuby z amerického teroristického zoznamu.

 

V liste kongresmanom prezident zdôraznil, že neexistujú dôkazy o tom, že by Kuba v ostatných šiestich mesiacoch podporovala medzinárodný terorizmus. Kubánska vláda tiež uistila Spojené štáty, že sa zdrží takéhoto konania aj v budúcnosti.

 

Kuba bude oficiálne odstránená zo zoznamu 45 dní po prezidentovom posolstve zaslanom Kongresu. Zákonodarcovia môžu počas uvedeného obdobia tento Obamov krok zablokovať v hlasovaní, hoci je viac než isté, že prezident by ich rozhodnutie vetoval.

 

Na americkom zozname štátov podporujúcich terorizmus sa v súčasnosti okrem Kuby nachádzajú Irán, Sudán a Sýria. Havana bola na čiernej listine od roku 1982 kvôli podpore revolučných organizácií využívajúcich metódy terorizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies