Kuba nasadí do boja proti vírusu zika 9000 vojakov

NETKY.SK • 22 Február 2016, 22:04 • 2 min
Kuba nasadí do boja proti vírusu zika 9000 vojakov

HAVANA - Kubánsky prezident Raúl Castro ohlásil dnes zapojenie 9000 príslušníkov armády do činností s cieľom zabrániť rozšíreniu vírusu zika v tejto ostrovnej krajine, kde doteraz nezaznamenali ani jeden prípad nakazenia človeka.

slovakia

left justify in out

V článku na titulnej stránke denníka Granma, z ktorého cituje agentúra AP, vyzýva všetkých Kubáncov, aby pomohli hubiť komáre považované za prenášačov tejto nákazy. Doterajší boj proti zavlečeniu vírusu zika na Kubu bol podľa Castra poznačený "nepostačujúcou technickou kvalitou" opatrení proti množeniu komárov, ako aj zlými poveternostnými podmienkami.

 

Nasadenie 9000 príslušníkov armády spolu s 200 funkcionármi národnej polície by malo pomôcť ministerstvu verejného zdravia pri postrekoch proti komárom a iných opatreniach, ktoré majú zabrániť vytváraniu podmienok pre ich množenie.

 

Kubánci sú hrdí na svoj systém bezplatnej a široko dostupnej zdravotnej starostlivosti, ktorého súčasťou sú aj opatrenia na obmedzenie populácie komárov druhu Aedes aegypti. Ten okrem horúčky zika prenáša i ďalšie tropické ochorenia, ako sú dengue a chikungunya.

 

Mladí vojaci a civilní pracovníci na Kube vykonávajú celoplošnú dezinsekciu príbytkov a úradov pomocou jedovatých plynov, o čom by mali viesť dôkladné záznamy. Prezident Castro svoju kritiku nerozviedol, osoby vykonávajúce tzv. fumigáciu však údajne často označujú domy za "vydymené", aj keď obyvatelia neboli práve doma alebo si takýto zásah neželali s odôvodnením, že trpia alergiami či astmou.

 

Vírus zika, ktorý sa v uplynulých mesiacoch rozšíril v Brazílii a ďalších latinskoamerických krajinách, je spájaný s vývojovou poruchou novorodencov, známou ako mikrocefália.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona