Kuba musí podniknúť reformy, ak si želá zmenu postoja USA

NETKY.SK • 29 September 2011, 17:12 • 2 min
Kuba musí podniknúť reformy, ak si želá zmenu postoja USA

Kuba musí podniknúť reformy, ak si želá zmenu postoja USA

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty americké sú pripravené zmeniť svoju prísnu politiku voči Kube, dosiaľ však z jej strany nezaznamenali kroky, ktoré by im dávali dôvod na zrušenie svojho embarga. Uviedol to dnes prezident USA Barack Obama.
Obama povedal, že nechce "uviaznuť v zmýšľaní studenej vojny" a že Washington sa snažil zlepšiť vzťahy s Havanou zmenou predpisov týkajúcich sa cestovania i peňazí zasielaných Kubáncami späť do ich vlasti. Zároveň však čaká na signály Kuby ako sú prepustenie politických väzňov či garantovanie základných ľudských práv.
Americký prezident vyzval komunistickú Kubu, ktorá je terčom embarga USA už päť desaťročí, aby sa pridala k vlne demokratických zmien, ktorá zasiahla arabský svet a ktorá v posledných desaťročiach zosadila väčšinu autoritárskych vládcov v Latinskej Amerike.
"Nastal čas, aby sa to isté stalo na Kube," vyhlásil Obama v rozhovore pre hispánske médiá v USA. "Ak uvidíme pozitívne zmeny, potom budeme reagovať pozitívne."
Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro obvinil v pondelok Obamu z toho, že jeho nedávny prejav v OSN bol len "hatlaninou", pričom vojenskú operáciu NATO v Líbyi označil za "obludný zločin".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies