Kuba má prvý prípad vírusu zika, nakazenou je venezuelská študentka

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 14:27 • 2 min
Kuba má prvý prípad vírusu zika, nakazenou je venezuelská študentka

HAVANA/RIO DE JANEIRO - Kuba dnes oznámila svoj prvý potvrdený prípad ochorenia na vírus zika.

slovakia

left justify in out

Ide o 28-ročnú venezuelskú študentku medicíny, ktorá pricestoval na Kubu 21. februára a na druhý deň dostala horúčku a vyrážky, uviedla tlačová agentúra AP.

Kubánske ministerstvo zdravotníctvo dnes v štátnych médiách informovalo, že Venezuelčanka bola po príchode na Kubu spoločne s ďalšími študentmi medicíny, ktorí práve pricestovali, v karanténe, keď sa u nej prejavili známky vírusu zika. Prvý test na tento vírus bol u nej negatívny, ale druhý, ktorý urobili 28. februára, bol pozitívny.

 

Prezident Raúl Castro 22. februára oznámil, že Kuba zapojí do boja s vírusom zika 9000 vojakov. Budú robiť všade, kde je to potrebné, postrek proti komárom, ktoré vírus prenášajú.

 

V Brazílii sa za uplynulé dva týždne zdvojnásobil počet potvrdených prípadov mikrocefálie u bábätiek, ktorých matky sa počas tehotenstva nakazili vírusom zika.

 

Brazílske ministerstvo zdravotníctva dnes uviedlo, že z 641 potvrdených prípadov mikrocefálie sa 82 detí narodilo matkám preukázateľne nakazeným vírusom zika. Pred dvoma týždňami bolo takýchto prípadov 41, uviedla agentúra DPA.

 

Dodala, že brazílske úrady prešetrujú ďalších 4222 prípadov, u ktorých majú podozrenie na mikrocefáliu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies