Kuba má prvého veľvyslanca v USA po 54 rokoch, odovzdal poverovacie listiny

NETKY.SK • 18 September 2015, 08:25 • 2 min
Kuba má prvého veľvyslanca v USA po 54 rokoch, odovzdal poverovacie listiny

HAVANA - Skúsený kariérny diplomat José Canabas sa stal vo štvrtok prvým veľvyslancom Kuby v Spojených štátoch po 54 rokoch.

slovakia

left justify in out

Umožnilo to nedávne zmierenie medzi oboma dlhoročnými nepriateľmi z čias studenej vojny, informovala agentúra Reuters. Canabas, ktorý od roku 2012 viedol tzv. záujmovú sekciu Kuby vo Washingtone, de facto ambasádu, a po obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami 20. júla sa stal chargé d'affaires, odovzdal americkému prezidentovi Barackovi Obamovi svoje poverovacie listiny.


"Slávnostné odovzdanie sa uskutočnilo v Oválnej pracovni Bieleho domu... uprostred dňa, keď americký líder prijal 16 nových veľvyslancov," uviedla kubánska ambasáda vo vyhlásení.


"Akreditácia kubánskeho veľvyslanca v USA je ďalším krokom v procese normalizácie vzťahov medzi oboma krajinami," dodala. Canabas a Obama podľa ambasády hovorili spolu o stave bilaterálnych vzťahov.
Washington zatiaľ veľvyslanca na Kube nevymenoval.


Obe krajiny prerušili diplomatické vzťahy v roku 1961, dva roky po revolúcii, ktorá vyniesla k moci bývalého prezidenta Fidela Castra.


Biely dom potvrdil postavenie Canabasa v krátkom vyhlásení, v ktorom menoval 16 nových veľvyslancov, ktorí odovzdali poverovacie listiny.


Canabas v minulosti pracoval ako diplomat v Rakúsku a bol tiež námestníkom ministra zahraničných vecí.
Americká vláda pripravila rozsiahle uvoľnenie obmedzení vzťahujúcich sa na americké spoločnosti obchodujúce s Kubou, ktoré zverejní počas dneška. Uviedli vo štvrtok vládne zdroje, podľa ktorých umožnia americkým spoločnostiam zriadiť svoje pobočky na Kube, prípadne aj spoločné podniky s kubánskymi firmami.


Nové pravidlá tiež umožnia trajektovým a výletným lodiam, aby zastavovali na Kube bez toho, aby museli žiadať o osobitné povolenie.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies