Kuba: Komunisti schválili historické ekonomické reformy

NETKY.SK • 19 Apríl 2011, 07:02 • 2 min
Kuba: Komunisti schválili historické ekonomické reformy

Kuba Komunisti schválili historické ekonomické reformy - Politika Kubánska komunistická strana v pondelok odhlasovala reformy navrhnuté prezidentom Raúlom Castrom s deklarovaným cieľom modernizovať socialistické hospodárstvo krajiny. Tisíc delegátov stran

slovakia

left justify in out

img

Kubánska komunistická strana v pondelok odhlasovala reformy navrhnuté prezidentom Raúlom Castrom s deklarovaným cieľom "modernizovať" socialistické hospodárstvo krajiny.
      Tisíc delegátov straníckeho zjazdu hlasovalo jednomyseľne za balík historických zmien, ktoré majú posilniť produktivitu a oživiť dlhodobo stagnujúcu ekonomiku. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      Najvyšší politický orgán Kuby zvolil aj nové stranícke vedenie vrátané mocného politbyra - zmeny však budú zverejnené až na dnešnom záverečnom zasadaní, uviedla kubánska televízia. Štvordňový kongres komunistickej strany sa začal v sobotu.
      Reformy predstavujú najväčšie zmeny pre kubánske hospodárstvo za uplynulé desaťročia a majú posilniť budúcnosť socializmu v jednom z posledných komunistických štátov sveta.
      Kuba pritom už v uplynulých rokoch čiastočne uvoľnila súkromným iniciatívam niektoré sektory hospodárstva, predtým plne štátom riadené.
      Viac ako 300 reforiem zahŕňa zníženie viac ako milión vládnych miest počas najbližších rokov, krátenie štátnych dotácií, podporu súkromným iniciatívam, väčšiu autonómiu štátnych podnikov, väčšiu podporu zahraničným investíciám a obmedzenie štátnych výdavkov.
      Podľa správ budú môcť Kubánci tiež predávať a kupovať bytové priestory, čo od revolúcie z roku 1959 nebolo možné. V uplynulom polstoročí mohli ľudia na Kube len prenášať ich užívanie na svoje deti, alebo ich vymeniť prostredníctvom komplikovaného - a často korupčného - systému, uviedla spravodajská webstránka BBC.
      Kubánska vláda očakáva, že zhruba 1,8 milióna ľudí z celkovej päťmiliónovej pracovnej sily bude do roku 2015 súčasťou súkromného sektora, konštatovala agentúra DPA.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona