Kuba a EÚ potvrdili novú éru vo vzájomných vzťahoch

NETKY.SK • 5 Január 2018, 06:17 • 2 min
Kuba a EÚ potvrdili novú éru vo vzájomných vzťahoch

HAVANA - Európska únia a Kuba potvrdili začatie novej éry v bilaterálnych vzťahoch založených na vzájomnom "rešpekte" a "spoločných základoch". Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Sme pripravení pohnúť sa vpred" vychádzajúc z dialógu a dohody o spolupráci, ktorá vstúpila do platnosti v novembri, uviedol vo štvrtok v Havane kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez pred rokovaním so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou.

 

Táto dohoda podľa Mogheriniovej "otvára možnosti na prekonanie rozdielov a nájdenie spoločného základu". Európska top diplomatka zároveň vyzdvihla možnosť spolupracovať v oblasti rozvoja, obchodu a investícií. "Politický dialóg je pre nás mimoriadne dôležitý v časoch, keď chceme posilniť všeobecnú zhodu, aby sme prekonali rozdiely," zhodnotila Mogheriniová na záver svojej dvojdňovej návštevy na Kube.

 

img

 

Ide o prvú cestu Mogheriniovej na karibský ostrov od kedy do platnosti vstúpila dohoda o politickom dialógu a spolupráci s Kubou. Mogheriniová v úvode svojej návštevy kritizovala politiky usilujúce o izoláciu Kuby a "zatvorenie dverí". DPA v tejto súvislosti pripomenula, že tamojší analytici si tieto slová interpretovali ako jasný odkaz na nedávne rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

"Sme konzistentní a v našich politikách nie je nič nepredvídateľné alebo náhle zmeny," povedala Mogheriniová. Európska únia je podľa nej "predvídateľným a pevným" partnerom, ktorý môže Kube pomôcť riadiť politický prechod a pomaly sa otvárajúcu ekonomiku.

 

Dohoda medzi EÚ a Kubou je vôbec prvou svojho druhu. Má predstavovať právny rámec na vytvorenie bilaterálnych vzťahov, ako aj politického dialógu, spolupráce a spoločných aktivít v mnohých oblastiach.

 

Podľa EÚ ide o komplexnú obchodno-právnu dohodu, z ktorej budú profitovať podnikatelia, investori a občania oboch strán. O jej uzavretí obe strany rokovali už od začiatku roku 2014, avšak podpísať sa ju podarilo až v decembri 2016, krátko po smrti bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra. EÚ je najväčším zahraničným investorom na Kube a zároveň jej druhým najväčším obchodným partnerom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona