Ku skutočnej kybernetickej vojne ešte nedošlo, svet sa na ňu pripravuje

NETKY.SK • 12 November 2013, 13:20 • 2 min
Ku skutočnej kybernetickej vojne ešte nedošlo, svet sa na ňu pripravuje

BRATISLAVA - Vlády po celom svete sa v súčasnosti pretekajú v zbrojení na kybernetickú vojnu. Na dnešnej konferencii spoločnosti TEMPEST s názvom Judgment Day 8 to v Bratislave vyhlásil odborník na internetovú bezpečnosť a riaditeľ výskumu fínskej firmy F-Secure Mikko Hypponen.

slovakia

left justify in out

"V každej krajine sa momentálne veľmi investuje do vytvárania a rozvoja exploitov, backdoorov a kyberschopností útočného charakteru," povedal. Podľa neho svet zatiaľ nevidel skutočnú kybernetickú vojnu, a to aj napriek tomu, že médiá uvádzajú každý príklad internetového útoku ako ukážku kybernetickej vojny. To však podľa jeho slov nedáva zmysel, nakoľko ku skutočnému konfliktu v pravom význame slova ešte nedošlo. "Okrem tradičných zbraní budeme vidieť aj kyberataky medzi dvoma krajinami, a to bude naozajstná kybervojna," upozornil.

Zároveň dodal, že v súčasnosti je úplne bežné, že demokratické vlády západného sveta vyrábajú a využívajú takzvané malware aplikácie a používajú ich na útoky proti iným demokratickým krajinám. Ako príklad meniaceho sa sveta a novodobej občianskej vojny, uviedol konflikt v Sýrii medzi prívržencami starého režimu a rebelov, ktorí chcú prevziať vládu. "V Sýrii existuje skupina útočníkov, ktorí sa nazývajú Sýrska elektronická armáda a vyzerá to, ako keby to bola súčasť sýrskej vlády, ale nie je. Je to nezávislá organizácia, ktorá podporuje prezidenta Asada," skonštatoval Hypponen a dodal, že skupina dosahuje veľké úspechy v rámci kybernetických útokov. Podarilo sa im napríklad zmeniť hlavnú internetovú stránku New York Times, ktorá patrí medzi najväčšie na webe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies