Ku krvavým útokom v Iraku sa prihlásila al-Kájda

NETKY.SK • 12 August 2013, 08:53 • 2 min
Ku krvavým útokom v Iraku sa prihlásila al-Kájda

BAGDAD - Odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Kájda sa v nedeľu prihlásila k sérii krvavých útokov, ktoré si cez víkend v Iraku vyžiadali desiatky obetí. Šiitom nech sa ani nesníva o bezpečí, vo dne ani v noci, uviedol Islamský štát v Iraku vo vyhlásení.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné spoločenstvo ostro odsúdilo 16 koordinovaných bombových útokov na irackom území, počas ktorých v sobotu zahynulo najmenej 74 ľudí, z toho 47 v Bagdade. Nálože vybuchli v blízkosti obchodov, kaviarní či reštaurácií, viac než 300 osôb utrpelo zranenia. V nedeľu zomrelo ďalších 9 ľudí. K útokom došlo v čase osláv konca posvätného mesiaca ramadán.

Arabská krajina v súčasnosti zažíva najkrvavejšie obdobie od roku 2008, pričom násilnosti sa zintenzívnili počas posvätného mesiaca ramadán. Len v júli prišlo o život skoro 1000 ľudí, od začiatku roku zahynulo už vyše 3000 osôb. Počet nábožensky motivovaných útokov tento rok v Iraku značne stúpol. Predpokladá sa, že tento trend je výsledkom rastúcej nespokojnosti sunnitskej menšiny a neschopnosti šiitských úradov riešiť jej problémy, a to napriek mesiacom protestov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies