Ku kresťanskému sviatku Hromnice sa viažu aj ľudové pranostiky

NETKY.SK • 31 Január 2011, 11:34 • 2 min
Ku kresťanskému sviatku Hromnice sa viažu aj ľudové pranostiky

Ku kresťanskému sviatku Hromnice sa viažu aj ľudové pranostiky

slovakia

left justify in out

img

Kresťanský sviatok Obetovania Pána, ľudovo nazývaný Hromnice, oslávia veriaci v stredu 2. februára. Je to deň spomienky na obetovanie Ježiša v chráme a slávi sa na 40. deň po jeho narodení. V katolíckej cirkvi je tento sviatok aj dňom zasväteného života. Cirkev v tento deň venuje pozornosť členom reholí, ktorí zasvätili svoj život Bohu a službe ľuďom.
      Tento sviatok je tradične spätý so svetlom. V katolíckych chrámoch sa obvykle koná obrad požehnania hromničných sviečok, liturgia svetla ako symbol očisty a procesia so zapálenými sviecami. Posväteným sviecam nazývaným Hromničky sa podľa ľudových tradícií pripisovala ochrana pred hromom a bleskom. Na vidieku ich v minulosti zapaľovali počas búrok a dodnes sa používajú pri pohrebných obradoch.
      Korene kresťanského sviatku Obetovanie Pána siahajú do 5. storočia nášho letopočtu. Názov Hromnice je odvodený od posvätených sviečok, ktoré veriaci pokladali za symbol Ježia Krista. Pápež Gelasius v roku 494 zaviedol v cirkvi tradíciu sprievodu okolo kostola s horiacimi sviečkami, špeciálne požehnanými pre tento účel, aby tak nahradil sprievod, ktorý bol súčasťou pohanskej slávnosti.
      Hromnice sa považovali za prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Sú tiež symbolom pribúdajúceho svetla, o čom svedčia aj ľudové príslovia, ako sú - Na Nový rok o slepačí krok; Na tri krále o krok dále; Na Hromnice o hodinu více. K tomuto sviatku sa na Slovensku viazali aj rôzne ľudové zvyky, napríklad, gazdiné v tento deň varili dlhé cestoviny, aby rastliny narástli dlhé, v niektorých oblastiach bolo zakázané pracovať v lese.
      Hromnice znamenali tiež dôležitý deň pri predpovediach počasia. Podľa ľudových pranostík teplé počasie na tento sviatok bolo neželané, lebo signalizovalo dlhú zimu, slabú úrodu a chudobu. Naopak, zima na Hromnice znamenala skorý príchod jari. Svedčia o tom viaceré ľudové porekadlá: Radšej vidí bača na Hromnice vlka v košiari ako sedliaka v košeli, alebo, Raduje sa gazda, keď na Hromnice dve pre zimu musí obliecť kabanice - príde skorá jar.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies