Ku krádeži v NOÚ sa priznalo šesť zamestnancov, hrozí im väzenie

NETKY.SK • 16 December 2015, 10:35 • 2 min
Ku krádeži v NOÚ sa priznalo šesť zamestnancov, hrozí im väzenie

BRATISLAVA - Do kšeftovania s liekmi bolo v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave zapojených šesť ľudí pracujúcich na Úseku prípravy cytostatík. Polícia, na ktorú sa obrátil riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, ich obvinila z krádeže a navrhla väzobné stíhanie.

slovakia

left justify in out

So všetkými ústav okamžite rozviazal pracovný pomer. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo. "Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo," povedal dnes na brífingu. Ohrozené nemá byť ani fungovanie uvedeného pracoviska.

 

Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa zariadenia koncom októbra zamestnanci. Keď sa podozrenia ukázali "pravdepodobné", 13. novembra ich oznámil kriminálnej polícii, priblížil Dolinský. Podľa prijatého oznámenia mali v NOÚ viaceré osoby kradnúť lieky pre onkopacientov a neskôr ich predávať. Policajti začali trestné stíhanie pre krádež ešte v ten deň.

 

Policajti vykonali štyri domové prehliadky a jednu prehliadku nebytových priestorov. Počas nich zaistili výpočtovú techniku, cytostatiká a značnú finančnú hotovosť, informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó. Začiatkom decembra tiež zadržali viaceré osoby. V sobotu (12.12.) dostala spisový materiál spolu s podnetom na väzobné stíhanie obvinených prokuratúra. Ku krádeži liekov sa priznali, hrozí im troj- až desaťročné väzenie. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovania polícia ani NOÚ k prípadu viac informácii v súčasnosti neposkytujú.

 

Šéf NOÚ označil situáciu za historický moment. "Je to podľa mňa prvýkrát, keď riaditeľ štátneho zdravotníckeho zariadenia iniciuje vyšetrovanie vo svojej vlastnej organizácii pre nelegálnu činnosť orgánmi činnými v trestnom konaní. Domnievam sa, že toto je dôkaz toho, že nielen mimovládne organizácie, občania alebo súkromné firmy môžu podávať a podávajú podnety, ale že aj my, lekári, môžeme sami takýto podnet podať, lebo aj nám lekárom záleží na správnom a lepšom fungovaní zdravotníctva," skonštatoval Dolinský.

 

Zároveň vyzval zdravotníkov aj pacientov, aby akékoľvek podozrenia ohlasovali príslušným orgánom činným v trestnom konaní. "Len takýmto spôsobom sa veci môžu pohnúť vpred a takýmto spôsobom je potrebné riešiť problémy, ktoré sa v súčasnosti v slovenskom zdravotníctve vyskytujú," uzavrel.

 

Informáciu o policajnej razii v NOÚ s "veľkým znepokojením" prijala Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP). "Je pre nás veľmi ťažko pochopiteľné, že so zdravím pacientov hazardujú podľa medializovaných informácií práve zamestnanci nemocnice, v ktorej sa majú liečiť ťažko chorí ľudia," píše sa vo vyhlásení asociácie. Ako dodáva prezidentka AOPP Katarína Kafková, je dôležité zistiť, či pacienti dostávali celú dávku a použil sa zvyšok lieku u ďalšieho pacienta, alebo boli lieky podávané v neúplnej dávke, čo môže mať za následok nedostatočnú liečbu. "Ohrozenie života ľudí bojujúcich s rakovinou predstavuje hyenizmus voči pacientom," dodáva Kafková. 


Situácia ohľadom reexportu liekov je pritom podľa asociácie vážna už niekoľko rokov. Všetky zariadenia, ktoré používajú lieky ohrozené reexportom, by preto mali zaviesť vnútorné procesy, aby vedeli takéto prípady rýchlo odhaliť. Podľa asociácie je totiž veľmi pravdepodobné, že podobné prípady sa dejú aj v iných zariadeniach a doplácajú na to najmä pacienti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies