Ku kauze Buda-Cash sa vyjadril už aj maďarský prezident János Áder

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 12:17 • 2 min
Ku kauze Buda-Cash sa vyjadril už aj maďarský prezident János Áder

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder vyjadril dnes predsedovi opozičnej strany Maďarská socialistická strana (MSZP) Józsefovi Tóbiásovi ľútosť nad tým, že socialisti sa ho snažia vtiahnuť do kauzy série podvodov desaťročia spoločnosti Buda-Cash Brókerház Zrt, ktorá vypukla začiatkom minulého týždňa.

slovakia

left justify in out

Áder vo vyhlásení, ktoré zverejnila agentúra MTI, uviedol, že po prijatí zákona o transformácii sporiteľní na banky sa na hlavu štátu obrátila takmer stovka sporiteľní s námietkami, návrhmi a so žiadosťou, aby zákon vrátil parlamentu.

 

MSZP vo štvrtok (5. marca) vyzvala Ádera, aby vyjadnil svoju úlohu v tomto procese, pretože k náhlej transformácii na banky došlo práve v čase, kedy prezident vrátil príslušný zákon parlamentu. Podľa socialistov práve veto hlavy štátu napomohlo, aby vznikli tieto nečestne konajúce banky.

Maďarská národná banka (MNB) v stredu (4. marca) rozhodla o okamžitom odobratí licencie Buda-Cash a nariadila jej likvidáciu. Dôvodom takéhoto kroku podľa zistení MNB bolo, že brokerskému domu chýbajú značné finančné prostriedky jeho klientov.

 

Viceprezident MNB László Windisch uviedol, že existuje podozrenie, že Buda-Cash falšoval výkazy, na základe ktorých banky viedli cenné papiere.

 

Kauza brokerského domu Buda-Cash, pod ktorý patria štyri regionálne banky, vypukla začiatkom minulého týždňa. Brokeri údajne falšovali výsledky desať až 15 rokov. Poškodených môže byť 20.000 priamych klientov spoločnosti a ďalších 120.000 klientov štyroch bánk vrátane viacerých samospráv miest a obcí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona