Ktorý festival uprostred zrúcaniny je pre COVID-19 zrušený?

NETKY.SK • 8 August 2020, 10:0 • 2 min
Ktorý festival uprostred zrúcaniny je pre COVID-19 zrušený?

S obnovou pôvodne benediktínskeho kláštora prestavaného na pevnosť v Bzovíku v okrese Krupina sa začalo v roku 2015. Od 7. do 9. augusta mu mal k zviditeľneniu pomôcť aj festival Stredovek.sk, ktorý bol z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 zrušený.

slovakia

left justify in out

 

Obec Bzovík, ako vlastník pamiatky, zrušila zmluvu o prenájme priestorov zrúcaniny a odoberá aj súhlas na rušenie nočného pokoja počas festivalu. „Hlavným dôvodom pre takéto rozhodnutie bola skutočnosť, že obec Bzovík, ako aj jej občania,  majú dôvodné obavy zo šírenia nákazy novým koronavírusom aj napriek všeobecnej situácii v rámci Slovenskej republiky,“ prezradil starosta Boris Sedmák.  Organizátori prisľúbili, že všetci tí, ktorí si kúpili lístky na podujatie, ich budú mať platné na budúcoročnom podujatí. „Opäť jednáme z obcou Bzovík, ktorá nám je napriek tomu, že nám prvú udalosť zrušili, stále naklonená a tomu sme radi. Ten priestor sme si pre naše podujatie a zároveň aj pre vás, nevybrali náhodou,“ oznámili organizátori.

 

img

 

Zbierka na most

V tejto národnej kultúrnej pamiatke (NKP) sa v roku 2015 najprv zrealizoval archeologický a statický výskum, z ktorého bola vyhotovená výstupná dokumentácia. V tom istom roku sa vykonala výmena striech hradných múrov a rekonštrukcia mosta v hodnote 15-tisíc eur, hradená z grantu ministerstva kultúry. V roku 2017 sa opravila jedna strana hradného múru v hodnote 10-tisíc eur, podporená Banskobystrickým samosprávnym krajom. V súčasnosti sa v jednom z vynovených priestorov nachádza výzva na dobrovoľné vstupné. Finančný príspevok má ísť na most, ktorý „má slúžiť ako bezbariérový prístup k vyhliadkovému chodníku“. Každý, kto prispeje, má byť napísaný na pamätnej tabuli k mostu.

 

img

 

Nezamestnaní z obce

Obec Bzovík sa spoločne  s OZ Pod Hradom Bzovík podieľa na rekonštrukcii opevneného kláštora vo forme príprav žiadosti k dotáciám. Na jeho obnove pracovalo v predchádzajúcom roku 19 uchádzačov o zamestnanie, pričom nezamestnaní z obce dostali túto možnosť už druhýkrát. Podieľali sa tak na obnove tejto NKP. "Na základe výskumov uskutočnených v roku 2015 sa v rokoch 2018 a 2019 uskutočnila stabilizácia kláštora, financovaná ministerstvom kultúry v hodnote 25-tisíc eur. Z úradu práce boli zase financované mzdy dlhodobo nezamestnaných," uviedol pre TASR predseda Občianskeho združenia Pod hradom Bzovík Matúš Dlhopolec s tým, že na v bežnom roku pracujú šesť mesiacov.
 

img

 

Čiastočné výsledky

Na samotnom objekte môžu návštevníci postupne vidieť aj ďalšiu odvedenú prácu. Jedna z vnútorných častí je prekrytá dočasnou strechou, aby sa maximálne eliminovali poškodenia vyplývajúce z počasia. V roku 2018 sa takto stabilizovali časti kláštora, ktoré boli navrhnuté v statickom pasporte a konzultované s Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici. V roku 2019 sa stabilizovali niektoré miestnosti a vďaka nadviazaniu na práce z roku 2018 sa v týchto miestnostiach vytvorila scelená časť južného krídla kláštora, kde vznikli dve plne funkčné miestnosti.

 

img


Výskum

V prácach sa ďalej pokračovalo k ďalším miestnostiam v severnej časti kláštora, kde bol v roku 2018 realizovaný archeologický výskum a v roku 2019 sa odstránila nevhodná betónová úprava. "Pri odstraňovaní betónovej malty sa zistila úplná degradácia muriva a múry sa vymurovali nanovo s použitím malty autentického zloženia a pôvodného historického spojiva," priblížil zástupca združenia. "Okrem spomínaných miestností bude potrebné pokračovať v archeologickom výskume," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona