Ktorú krvnú skupinu najviac vyhľadávajú kliešte? Českí vedci na to prišli

NETKY.SK • 19 Júl 2018, 10:05 • 2 min
Ktorú krvnú skupinu najviac vyhľadávajú kliešte? Českí vedci na to prišli

Ak máte túto krvnú skupinu, mali by ste byť obzvlášť obozretní.

slovakia

left justify in out

Kliešte sú veľmi nepríjemnou súčasťou letných mesiacov. Ide o nebezpečného parazita, ktorý prenáša viaceré infekčné ochorenia. Nachádza sa najmä v tráve, ale aj na listoch stromov. V posledných rokoch sa jeho výskyt rapídne zvýšil, rozšíril sa totiž už aj do chladnejších oblastí našej krajiny, v ktorých sa pred tým tak frekventovane neobjavoval. Môže za to zrejme zvyšovanie priemernej teploty.

 

Všetci vieme, že keď ideme do lesa, musíme sa pred kliešťami chrániť oblečením a repelentmi, no napriek tomu sa zdá, akoby niektorí z nás parazitov priťahovali viac. Ľudovo sa zvykne hovoriť, že sú to tí so „sladkou“ krvou. Zdá sa však, že pravda je iná.

 

Alena Žákovská z Masarykovej univerzity sa rozhodla na tento fenomén pozrieť bližšie. Spolu so svojim tímom realizovali sériu testov, ktoré naznačujú, že kliešte uprednostňujú konkrétnu krvnú skupinu. Do sterilného prostredia nakvapkali krv každej skupiny, teda A, B, AB a 0. Následne sem umiestnili najrozšírenejšieho kliešťa, kliešťa obyčajného. Experiment opakovali stokrát, zakaždým s iným jedincom. Ukázalo sa, že vo väčšine prípadov, teda v 36 percentách, parazit zamieril ku skupine A.

 

Žákovská uviedla, že tieto výsledky netreba podceňovať a jednotlivci, ktorí majú krvnú skupinu A by mali byť v súvislosti s ochranou pred kliešťami omnoho obozretnejší. Avšak v testovaní sa bude pokračovať, aby bolo možné konštatovať relevantné závery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies