Ktorú krajinu považujú Slováci za najlepší daňový raj?

NETKY.SK • 31 Január 2020, 14:28 • 2 min
Ktorú krajinu považujú Slováci za najlepší daňový raj?

Rok 2019 bol pre slovenské firmy v daňových rajoch rekordný. Potvrdzuje to posledná analýza poradenskej spoločnosti Bisnode, podľa ktorej medziročne pribudlo v daňových rajoch o 115 firiem viac ako v roku 2018 a dovedna tu sídli 4 996 našich podnikov.

slovakia

left justify in out

Strop bol už dosiahnutý

"Aj keď počet slovenských firiem v daňových rajoch z roka na rok narastá, sme presvedčení, že už dosiahli svoj strop," tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

 

img

 

USA sú najobľúbenejšie 

Najväčší nárast (64 firiem) totiž spoločnosť zaznamenala až v treťom kvartáli minulého roka, kedy daňové raje na chvíľu ožili vďaka Spojeným štátom americkým. "Tie za celý minulý rok pripísali 160 nových firiem. Aktuálne tu sídli 1 228 našich podnikov, čím sa Spojené štáty americké stali pre Slovákov najobľúbenejšou destináciou s daňovým zvýhodnením," dodáva Štěpánová.

 

img

 

Ostatné krajiny 

Spojené štáty americké s nárastom za minulý rok o 160 slovenských firiem predbehli dovtedy najobľúbenejší daňový raj pre Slovákov - Holandsko. To v minulom roku pripísalo rovnako ako Malta iba deväť našich podnikov.

 

"O väčšom náraste počtu slovenských firiem môžeme hovoriť už iba v prípade Lotyšska, kde aktuálne sídli 144 našich spoločností, pričom ich počet v roku 2019 narástol o 18 firiem. Ostatné daňové raje v počtoch stagnovali, alebo zaznamenali dokonca odlev slovenských firiem," dodáva Petra Štěpánová. Najväčší odlev podľa analýzy Bisnode zaznamenali Cyprus (- 40 firiem) a Seychelská republika (- 29 podnikov).

 

img

 

Slovenské firmy

V daňových rajoch v súčasnosti sídli spolu 4 996 slovenských firiem. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj majú v základnom kapitáli týchto spoločností investovaných vyše 10,5 miliardy eur. Najviac slovenských firiem so sídlom v daňových rajoch podniká v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (970), v oblasti profesijných a vedeckých činností  (904) a v oblasti nehnuteľností (656).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies