Ktorí ľudia by mali podľa pápeža Františka dostať vakcínu ako prví?

NETKY.SK • 25 December 2020, 15:58 • 2 min
Ktorí ľudia by mali podľa pápeža Františka dostať vakcínu ako prví?

VATIKÁN - Pápež František vo svojom tradičnom vianočnom príhovore pre všetkých veriacich vyzval svetové úrady, aby sprístupnili vakcínu proti ochoreniu COVID-19 pre všetkých a aby ju medzi prvými dostali najzraniteľnejšie osoby a ľudia v núdzi.

slovakia

left justify in out

Výzva na spoluprácu 

 

Vývoj vakcín je podľa pápeža "svetlom nádeje". "Nemôžeme dovoliť, aby nám uzavretý nacionalizmus bránil žiť ako skutočnej ľudskej rodine, akou sme," povedal. Následne vyzval svetových lídrov, podniky a medzinárodné organizácie, aby "podporili spoluprácu a nesúťaženie" a hľadali riešenie pre všetkých.

 

img


"V tomto momente, ktorý je poznačený ekologickou krízou a vážnymi hospodárskymi a sociálnymi nerovnováhami, ktoré ešte zhoršila pandémia koronavírusu, je o to dôležitejšie, aby sme sa navzájom uznávali ako bratia a sestry," vyjadril sa František zdôrazňujúc, že bratstvo a súcit sa vzťahujú na ľudí "aj keď nepatria k mojej rodine, etnickej skupine alebo náboženstvu".

 

Pomoc v núdzi 

Pápež sa tiež modlil za to, aby Ježišovo narodenie inšpirovalo ľudí k tomu, aby boli "veľkorysí, podporujúci a nápomocní" ľuďom v núdzi, vrátane tých, ktorí bojujú s "ekonomickými následkami pandémie", a tiež žien, ktoré počas lockdownu trpeli v dôsledku domáceho násilia.

 

img

 

Vplyv koronavírusu
Vzhľadom na pandemickú situáciu v Taliansku pápež porušil svoju vianočnú tradíciu a posolstvo Urbi et Orbi (Mestu a svetu) nepredniesol z balkóna Chrámu svätého Petra, ale prečítal ho vo vnútri Apoštolského paláca.

 

 

Opatrenia v Taliansku
Obyčajne by na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sledovali pápežovo posolstvo tisícky ľudí. Talianske úrady však v snahe obmedziť šírenie vírusu zakázali obyvateľom počas vianočných sviatkov vychádzať von zo svojich domovov. Výnimky majú urgentné dôvody, ako sú práca, zdravotná starostlivosť, návšteva blízkych, ktorí nežijú ďaleko, alebo cvičenie blízko bydliska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona