Ktoré zmeny a ochorenia vidíme na nechtoch?

NETKY.SK • 1 August 2012, 19:06 • 2 min
Ktoré zmeny a ochorenia vidíme na nechtoch?

Ktoré zmeny a ochorenia vidíme na nechtoch? Pre ženy Nechty a nechtové lôžka môžu byť postihnuté baktériovou alebo hubovou infekciou.

slovakia

left justify in out

img

Nechty a nechtové lôžka môžu byť postihnuté baktériovou alebo hubovou infekciou. Pri baktériovej infekcii – panaríciu, je nechtové lôžko opuchnuté, zapálené a intenzívne bolí. Kvasinkové infekcie sú menej bolestivé, ochorenie prebieha dlhodobejšie a začína od koreňa nechta. Vzhľad nechtovej platničky sa postupne mení: stáva sa hrboľatá s nepravidelnou húbkou a taktiež dochádza k zmenám farby.
Prednostne bývajú postihnuté nechty rúk u žien, ktoré pracujú vo vlhkom prostredí a taktiež záhradkárčia. Na nohách majú najčastejšie postihnuté nechty športovci.
Postihnutie nechtovej platničky hubovou infekciou začína väčšinou z voľného okraja nechta. Infekcia sa viaže najmä na nechty nôh, ktoré postupne hrubnú, žltnú, strácajú lesk a nakoniec sa drolia až rozpadávajú.
V prípade plesne nechtov platí pravidlo - čím skôr sa s liečbou začne, tým je účinnejšia. Pokiaľ ochorenie zasiahne väčšinu dovtedy zdravých nechtov, je už veľmi ťažko liečiteľné a doba liečby sa adekvátne predlžuje.


Čím pleseň nechtov liečiť?
Liečba nechtov z vonka sa odporúča, pokiaľ pleseň napadla necht len do jednej štvrtiny až tretiny plochy. Lokálna liečba by mala byť vždy súčasťou liečby plesne na nechtoch- niekedy aj v kombinácii s celkovou liečbou, ktorú predpíše dermatológ. V lekárňach voľne dostupná Canespor sada na nechty je určená pre prvú fázu liečby a obsahuje komplexnú súpravu všetkého potrebného na liečbu plesne nechtov. Obsahuje liečivú masť s ureou a bifonazolom a ďalšie pomôcky na ošetrenie postihnutých nechtov (15 vodotesných náplastí, škrabku na nechty a dávkovač masti).
Urea necht postupne zmäkčuje a odstraňuje, bifonazol má antimykotické účinky.


Druhá fáza lokálnej liečby spočíva v aplikácii Canespor krému do uzdravenia nechtu.
V prípade plesne nechtov väčšieho rozsahu by ste mali vyhľadať lekára.
V prípade výraznejšieho postihnutia nechtov (viac než 25% plochy na 3 a viac nechtoch), liečba nie je jednoduchá a trvá mesiace, niekedy i roky. Liečba obvykle spočíva v podávaní antimykotík vo forme tabliet, doplnených lokálnou liečbou (napr. Canespor sada na nechty). V niektorých prípadoch – nie však častých – je potrebné necht chirurgicky odstrániť.
Zdroj:PR SERVIS SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies