Ktoré záľuby odporúčajú lekári?

NETKY.SK • 10 August 2017, 10:45 • 2 min
Ktoré záľuby odporúčajú lekári?

BRATISLAVA - Leto sa pomaly blíži ku koncu a september klope na dvere. Už teraz sa bojíte, ako budete zvládať jesenné depresie? Máme nápad, ako nad nimi vyzrieť. Zamestnajte sa nejakým koníčkom. Vedeli ste, že napríklad záhradníčenie podporuje duševné zdravie? Sú ale aj iné činnosti pre voľný čas, z ktorých môžete neuveriteľne ťažiť.

slovakia

left justify in out

Písanie

V dnešnej dobe počítačov, inteligentných telefónov a ďalších vymožeností je rukopis už tak trochu retro. A to je práve tá chyba. Podľa psychologičky Karin James z americkej indiánskej univerzity sa písaním rukou nielen zlepšuje kreativita a zväčšuje slovná zásoba, ale vylepšuje sa aj myslenie, učenie i celkové pochopenie informácií. O tom, že "vykecať" sa na papier má priamo terapeutický vplyv, ani nehovoriac. Či už ide o spisovanie denníka, poviedok, rozprávok či básničiek, prospejete svojej emocionálnej i mentálne inteligencii. Vraj bohato stačí len 20 minút denne. Nutné dodať, že ani počiatočné náklady nie sú nijako náročné...

 

obrazok

 

Maľovanie

A teraz sa priznajte, kedy ste naposledy niečo namaľovali? Ak chcete zabojovať proti stresu a urobiť niečo pre svoju hlavu, nie je od veci vydať sa do papiernictva a nakúpiť zásobu farieb a ostatných umeleckých potrieb. Závery americkej štúdie uverejnenej v časopise Western Journal of Medicine preukázali, že maľba posilňuje pamäť, pozitívne ovplyvňuje motorické zručnosti a spoľahlivo zametie so stresom a úzkosťou. Vyjadrenie svojich pocitov na plátno zaberá viac ako antidepresíva. Ak vás odrádza, že nie ste extra umelecky nadaný, v nejakom kurze vám radi predvedú, ako na to.

 

obrazok

 

Tanec

Koníček, čo dokáže divy? Inak sa tanec snáď ani nazvať nedá. Počúvanie hudby a s tým spojený pohyb podľa mnohých prieskumov znižuje riziko Alzheimerovej choroby. Už to je samo o sebe pádny dôvod, prečo si poriadne "zatrsať", ale tým to ešte nekončí. Nutnosť zapamätať si tanečné kroky a ich koordinácia vám "prevetrá" šedú kôru mozgovú. Tým sa rozvíja priestorové vnímanie a dlhodobá pamäť. Svižné rytmy tiež zlepšujú náladu, podporujú chudnutie a ešte spevňujú postavu. 

 

obrazok

 

Cestovanie

Máte ešte pár dní voľna? Zabalte kufre a vydajte sa kamkoľvek vás napadne. V úplne ideálnom prípade túto regeneračnú kúru prevádzajte každý víkend. Celkový oddych od všedných starostí predchádza rozvoju infarktu a rakovine, znižuje vysoký krvný tlak aj hladinu stresových hormónov. Aspoň tieto výhody pravidelného cestovania odhalila nedávna americká štúdia publikovaná v časopise Journal of Psychosomatic Medicine.

 

obrazok

 

Varenie

Čo si budeme hovoriť, jedlá pripravené doma sú vždy o niečo zdravšie ako tie v reštaurácii. Lenže pozor, čas strávený pri sporáku sa vám vyplatí aj inak. Britskí vedci sú toho názoru, že pri varení dochádza k výstavbe nových mozgových spojov, čo je balzamom pre pamäť i kreativitu. Navyše tí, ktorí sa stravujú doma, prijímajú denne o 150 kalórií menej - v porovnaní s tými, ktorí sa stravujú vonku. Takže obrana proti obezite? Že váhate.

 

obrazok

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies