Ktoré austrálske zvieratá sú najviac ohrozené v dôsledku požiarov?

NETKY.SK • 12 Február 2020, 10:28 • 2 min
Ktoré austrálske zvieratá sú najviac ohrozené v dôsledku požiarov?

Austrália zverejnila zoznam 113 druhov zvierat, ktoré potrebujú okamžitú pomoc v dôsledku lesných požiarov. Správu pripravil vládny Panel expertov na obnovu voľne žijúcich a ohrozených druhov, ktorý však, našťastie, zatiaľ nezaregistroval vyhynutie nejakého druhu.

slovakia

left justify in out

Takmer všetky druhy na zozname prišli o najmenej 30 percent svojho biotopu. Najväčšiu pomoc potrebuje 22 druhov rakov, 20 druhov plazov, 19 druhov cicavcov, 17 druhov rýb, 13 druhov vtákov a tiež päť druhov bezstavovcov.

 

img

Ohrozená je aj drobná myška Kangaroo Island dunnart

 

Zvieratá prišli o svoje domovy

Odborníci predtým uviedli, že požiare zabili najmenej miliardu zvierat. Najnovšie informovali, že niektoré vysoko ohrozené druhy čelia "bezprostrednému riziku vyhynutia", pretože prišli takmer o všetok biotop. "Veľa druhov sme pred požiarmi nepovažovali za ohrozené, no teraz stratili veľkú časť biotopu a môžu byť ohrozené," napísali v správe.

 

 

Austrália venuje zvieratám 30 mil. eur
Austrálska ministerka životného prostredia Sussan Ley dodala, že v aktualizácii správy doplnia aj rastliny a ďalšie bezstavovce. Objasnila pritom, že hodnotenie situácie stále obmedzujú vysoké teploty a tlejúce oblasti. Austrália sa minulý mesiac zaviazala, že na obnovu biotopov a pomoc voľne žijúcim živočíchom dá 50 miliónov austrálskych dolárov (v prepočte približne 30,7 milióna eur). Celý zoznam uverejnila austrálska vláda na portáli ministerstva životného prostredia, odkaz naň nájdete tu.

 

img

Medzi ohrozené druhy patrí aj žaba Corroboree 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies